Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Fem av de sju förhandlarna om förslaget. Från vänster till höger: Cornelia Ernst (GEU/NGL), Patrick Breyer (Gröna), Javier Zarzalejos (EPP), Paul Tang (S&D) och Hilde Vautmans (RE).

Genombrott i kontroversiellt förslag om kampen mot barnporr på nätet

BRYSSEL 26 oktober 2023

I ett ovanligt grepp ställer alla partigrupper i EU-parlamentet sig bakom en tydligt omarbetad version av kommissionens kontroversiella förslag för att komma åt barnporrsmaterial på nätet. Omdebatterade delar som masskanning av krypterade chattar tas bort. – En bra balans mellan skydd av barn och respekten för grundläggande rättigheter, menar EU-parlamentets huvudförhandlare Javier Zarzalejos.

I fjol lade EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson fram ett förslag om uppdaterade regler för att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn på nätet. Förslaget har dock fått omfattande kritik för att bland anant underminera grundläggande rättigheter som rätten till privatliv. Motståndare menar även att det öppnar för massövervakning av privatpersoner och har av dem fått öknamnet ”Chat control 2.0”.

Förslaget har sedan dess stötts och blötts hos lagstiftarna i EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet. I veckan har dock ett genombrott gjorts när parlamentet samlat en majoritet bakom en gemensam position efter 22 förhandlingsrundor.

– Det har inte varit lätt. Det finns enligt mig en positiv balans mellan skydd av barn på nätet och respekten för grundläggande rättigheter, sade Javier Zarzalejos, en konservativ spansk EU-parlamentariker som ansvarat för fråga under en presskonferens på torsdagen.

Han pekade på det ovanliga i att alla partigrupper i EU-parlamentet står bakom texten som formellt väntas gå till omröstning i det ansvariga utskottet den 13 november.

– Jag tror att när vi började för några månader sedan var det otänkbart att vi skulle få en så bred majoritet för ett förslag som verkligen är ett bra förslag nu, sade belgiskan Hilde Vautmans som förhandlat å den liberala RE-gruppens vägnar.

En av förslagets högljuddaste kritiker har varit den tyske piratpartisten Patrick Breyer som förhandlar för den gröna gruppen.

– Vi [tog] bort de omtvistade och problematiska delarna, såsom masskanning av hela tjänster, även för totalsträckskrypterade tjänster, obligatorisk ålderskontroll för alla kommunikationstjänster eller att utesluta alla barn under 16 år från vanliga appar. Istället lade vi till mer effektiva, domstolssäkra och rättighetsrespekterande åtgärder till det ursprungliga förslaget för att hålla barn säkra på nätet, sade Patrick Breyer.

Den tyska vänsterpartisten Cornelia Ernst gick hårt åt kommissionens ursprungsförslag.

– Detta är ett slag i ansiktet på kommissionen [som] inte fokuserade på att skydda barn utan ville ha massövervakning, sade Ernst.

Enligt Zarzalejos kommer ingen massövervakning ske om deras linje blir lag och att totalsträckskrypterad kommunikation undantas från de föreläggande som domstolar han utfärda nätföretag att genomföra.

– Det sker ingen masskanning eller allmän övervakning av webben. Det finns ingen urskillningslös skanning av privat kommunikation eller bakdörrar för att försvaga kryptering, sade Javier Zarzalejos.

Istället får bara övervakning ske av enskilda personer och grupper som misstänks vara kopplade till material med sexuella övergrepp mot barn.

Så kallad grooming utesluts från domstolsförelägganden vilket gör att inga textmeddelanden kan genomsökas.

Tre år efter att lagen träder i kraft ska en översyn göras av detta av kommissionen som då kan lägga fram ändringsförslag.

Fokus på att förebygga

Parlamentarikerna vill lägga mer fokus på att förebygga delande av barnporr med varningar för dem som använder vissa sökord. Offentliga chattar med hög risk för grooming måste modereras.

Ett nytt EU-center som ska sättas ska söka efter känt barnporrmaterial på det öppna nätet såväl som på darknet.

Måste förhandla med medlemsländerna

I ministerrådet finns fortfarande ingen majoritet för en position i lagen om att bekämpa sexuella övergrepp mot barn på nätet. Länder som Tyskland, Estland och Österrike är kritiska till delar i förslaget. När länderna väl hittat en gemensam hållning inleds slutförhandlingar med parlamentet, förhandlingar som ledamöterna vid torsdagens presskonferens räknar med kan bli hårda.

– Vi kommer få en väldigt, väldigt tuff kamp med rådet, sade den tyska vänsterpartisten Cornelia Ernst.

Förhoppningen är att nå en överenskommelse mellan parlamentet och ministerrådet innan EU-valet i juni nästa år.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret