Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson (M) presenterade regeringens EU-deklaration vid onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

Viktigast i veckan: “EU-politik är inrikespolitik” – negativ prognos för Sverige

STOCKHOLM 18 november 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

När statsminister Ulf Kristersson (M) talade vid onsdagens partiledardebatt om EU betonade han bland annat att Sverige måste bli bättre på att definiera och hävda sina intressen i EU. Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) pekade ut SD:s EU-motstånd som ett problem för landet och regeringen.

I veckan visade EU-kommissionens ekonomiska prognos att Sverige sannolikt blir det enda EU-landet där ekonomin minskar under 2024, samtidigt som arbetslösheten stiger till den tredje högsta i EU efter Spanien och Grekland. Ett ljus i mörkret är dock att inflationen i Sverige antas bli lägst i unionen: 1,8 procent. Sverige har också relativt starka statsfinanser jämfört med andra EU-länder.

Det kan också noteras:

… att efter tyska författningsdomstolen i onsdags stoppade regeringens planerade klimatfond på 60 miljarder euro finns det en oro för att Tyskland, som släpper ut mest växthusgaser i EU, inte ska kunna finansiera övergången till grön ekonomi på ett rimligt sätt

… att Sverige, trots vilja till motsatsen, fortfarande står utanför det rättsliga Eppo-samarbetet som bekämpar brott mot EU:s budget. De åtgärder som behöver vidtas för att möjliggöra en anslutning är “rätt omfattande och komplexa”, uppger regeringen till Europaportalen. 

att Ryssland för första gången medger att ukrainska styrkor har etablerat ställningar på andra sidan floden Dnepr i riktning mot Krim.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret