Hoppa till huvudinnehåll

Inget svenskt besked om Europeiska åklagarmyndigheten – mycket “komplext”

15 november 2023

Sverige tillhör sedan många år de största kritikerna i fråga om brister och felaktigheter i EU:s budget. Samtidigt har Sverige tillsammans med Polen och Ungern valt att stå utanför Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo – som aktivt bekämpar brottslighet riktad mot EU:s budget. 

Sedan flera år finns det dock en majoritet i riksdagen för Eppo-medlemskap och en statlig utredning i frågan var klar 2020. Men ännu har regeringen inte lagt något förslag på svensk anslutning på riksdagens bord. 

Europaportalen har i flera veckor förgäves försökt att få klarhet i vad som händer i frågan. Vid riksdagens EU-debatt på onsdagen nämndes inte heller något om Eppo trots att brottsbekämpning var en viktig punkt i regeringens nya EU-deklaration. 

I ett mejl, daterat den 17 oktober, uppgav justitieminister Gunnar Strömmers (M) pressekreterare att frågan är omfattande och komplex och att man i dagsläget inte kan ge något närmare besked. 

– Regeringen arbetar för att Sverige ska ansluta sig till Eppo så snart som möjligt. De åtgärder som behöver vidtas för att möjliggöra en anslutning är rätt omfattande och komplexa. VI återkommer med närmare besked längre fram, meddelade pressekreterare Erica Wide.

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret