Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Aron Emilsson, SD:s utrikespolitiske talesperson, vill inte att Ungerns regeringsparti Fidesz ska få gå med i SD:s partigrupp ECR i EU-parlamentet.

Sverigedemokraterna tar ställning: Vill inte samarbeta med Orbáns parti

BRYSSEL 15 februari 2024

Den ungerske premiärministern Viktor Obáns parti Fidesz vill gå med i samma partigrupp som Sverigedemokraterna, men SD säger nej.  

– Sverigedemokraterna har inget samarbete med Fidesz. Vi är inget systerparti, säger Aron Emilsson, partiets utrikespolitiske talesperson. SD har  fem mer eller mindre sannolika möjligheter i den komplicerade partigruppsfrågan. 

Under onsdagens årliga utrikesdebatt i riksdagen klargjorde Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson partiets position i frågan om SD kan tänka sig dela partigrupp i Europaparlamentet med det proryska ungerska regeringspartiet Fidesz, samma parti som hittills inte velat godkänna Sveriges Natoansökan. 

– Vi deklarerade häromdagen att vi definitivt motsätter oss ett Fidesz-inträde i ECR-gruppen, sade Aron Emilsson.

När han fick en fråga om att SD har “nära kontakter” med Ungerns styre slog han med bestämdhet bort det.

– Sverigedemokraterna har inget samarbete med Fidesz. Vi är inget systerparti, vi har inget organiserat samarbete, sade han.

Bakgrunden är att Fidesz ledare och Ungerns premiärminister Viktor Orbán vill att partiets EU-parlamentariker går med i den nationalkonservativa ECR-gruppen efter EU-valet i juni. 

När Europaportalen i torsdags frågade partiets ledamöter i EU-parlamentet hur de ser på Fidesz eventuella medlemskap ville de vänta med besked och bara ta ställning “om det skulle bli aktuellt”. Men nu har partiet alltså satt ner foten.

ECR-gruppen består av 68 ledamöter, av vilka 27 kommer från Polen, de flesta från partiet Lag och Rättvisa, och 10 ledamöter tillhör det italienska partiet Italiens bröder. Det polska partiet har öppnat för att Fidesz, nu grupplösa ledamöter, ska få gå med i ECR. Italiens premiärminister Giorgia Meloni, tillika ledaren för Italiens bröder, som sedan tidigare har en god relation till Viktor Orbán, har inte sagt nej.

Partierna på den yttersta högerkanten har haft en tendens att regelbundet omorganisera sig och det är inte ovanligt att partier byter partigrupper och att nya grupper uppstår. Till exempel har SD tidigare tillhört EU-kritiska EFDD, en grupp som inte längre finns.

Fem val för SD

Efter EU-valet ser Sverigedemokraterna ut att ha fem mer eller mindre sannolika alternativ.  

De kan lämna ECR och gå med i ID-gruppen som ligger längre högerut. Där sitter idag 59 ledamöter från bland annat Alternativ för Tyskland, italienska Lega och franska Nationell samling. 

En sak som talar för att SD inte skulle välja ID-gruppen är att flera av partigruppens partier har en mer prorysk hållning och är öppna för att stoppa EU-stödet till Ukraina, något som SD inte vill. 

De kan även gå med i Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp, de konservativa och kristdemokratiska EPP.

En viktig politisk skillnad mellan SD och EPP är dock att SD räknas som EU-skeptiker medan partigruppen generellt sett är EU-positiv. 

Utöver dessa två partigrupper kan Sverigedemokraterna välja att sitta kvar och trots allt samarbeta med ungerska Fidesz om väl Sveriges Natofråga är löst. Det fjärde alternativet är att bli grupplösa, men då blir de i praktiken politiska vildar och lämnas utan inflytande i Europaparlamentet. 

Till sist finns en femte möjlighet, nämligen att en helt ny partigrupp bildas där Sverigedemokraterna kan känna sig hemma. 

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret