Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Sverige och Ungern ser nu ut att gå vidare i sin relation när Ungern på måndag säger ja till svenskt Natomedlemskap. Att länderna på flera sätt står långt ifrån varandra inte minst när det gäller demokrati och rättsstat är i sammanhanget inget hinder.

Viktigast i veckan: Nya pengar och granater till Ukraina – Sverige och Ungern möttes

STOCKHOLM 24 februari 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Ännu en händelserik vecka i europeisk politik ligger bakom oss, där bland andra Sverige, Ukraina och Polen stod i fokus. 

I måndags meddelande sittande kommissionsordförande Ursula von der Leyen att hon kandiderar för omval till kommissionen. 

På tisdagen deklarerade regeringen Sveriges hittills största Ukraniastöd på drygt 7 miljarder kronor. Därefter meddelade Danmark att de ingått ett tioårigt säkerhetsavtal med Ukraina, ett stöd värt 103 miljarder svenska kronor.

Under onsdagen enades EU om nya regler för att underlätta olika sätt fånga upp och lagra koldioxid, något som kan gynna svensk landsbygd.

På torsdagen framkom att den så kallade Lettautredningen kommer att föreslå ökat framtida EU-samarbete inom fyra områden: försvar, telekom, energi och finanssektorn.

På fredagen möttes Sverige och Ungern till slut och bytte Jasplan och Natomedlemskap med varandra, dock återstår ett ungerskt Natobeslut utlovat till måndagen. Samma dag fick Polen besked att deras frysta EU-medel på 137 miljarder euro ska släppas som en belöning för att den nya regeringens planer att återställa rättsstatligheten i landet.

I dag lördag är det två år sedan Rysslands diktator Vladimir Putin inledde vad EU benämnde som "en barbarisk attack"mot  Ukraina. 

 

Det kan också noteras:

… att  den tjeckiske presidenten Petr Pavel hittat 800 000 leveransklara granater hos en säljare utanför EU som han vill ge till Ukraina om bara fler EU-länder delar kostnaden

… att USA utfärdar sanktioner mot ytterligare 500 aktörer som är kopplade till Rysslands anfallskrig mot Ukraina

… att ungerska myndigheter bötfällde, med hjälp av en ny lag,  den samlade politiska oppositionen för “olaglig finansiering”, en åtgärd som kan försvåra oppositionens arbete. Bötesbeslutet fördöms av EU för risken “att allvarligt skada demokratin i Ungern

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret