Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Ungern bötfäller den politiska oppositionen – försvårar deras valkampanj

21 februari 2024

De sex oppositionspartier, från vänster till höger, som utmanade högerpopulisten premiärminister Viktor Orbán i 2022 års parlamentsval, straffades på tisdagen för “olaglig finansiering” att betala böter på motsvarande drygt 14 miljoner kronor, rapporterar nyhetsbryrån Bloomberg. Beloppet är betydande och uppgår till så mycket som hälften av vissa partiers offentliga finansiering. Dessutom står oppositionen inför en skatteutredning som kan leda till ännu högre straff.

– Beslutet är menat att göra partiernas liv omöjliga, sade Ungerns socialistparti i ett uttalande som syftar på kommande EU-val och lokalval.

Lagen om så kallad olaglig utländsk finansiering bryter mot flera grundläggande regler för demokrati och rättsstat påpekar både EU-kommissionen och Europarådet för mänskliga rättigheter.

– Lagen riskerar att allvarligt skada demokratin i Ungern, sade kommissionens talesperson Anitta Hipper tidigare i februari i samband med att EU-kommissionen inlett en formell process mot Ungern i frågan.  

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret