Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
EU-plan lovar sjukhus bättre skydd från IT-attacker
För att få bukt på IT-attacker riktade mot sjukhus och vårdgivare föreslog EU-kommissionen på onsdagen en handlingsplan som ska vara helt genomförd 2026. Syftet är att förbättra möjligheten för upptäckt, beredskap och direkta insatser mot cyberbrottslighet riktad mot sjukvården. Bland annat ska det inrättas ett stödcentrum mot IT-brott för sjukvården och medlemsländerna ges möjlighet till ekonomiskt stöd till små och medelstora vårdgivare.
Under 2023 rapporterades 309 betydande cybersäkerhetsincidenter i EU som påverkade hälso- och sjukvårdssektorn.
Högernationalistiskt parti går om Tories i mätning
I Storbritannien är nu högernationalistiska Reform UK större än det konservativa Tory-partiet enligt en opinionsmätning av Yougov, rapporterar Ekot. Reform UK får 25 procent, Tories får 22 procent och det regerande Labourpartiet får 26 procent. Detta är en av flera mätningar som visat på ett stigande stöd för Reform UK.
Facebook slutar med faktagranskning – men inte i EU
Mark Zuckerberg, vd för Meta som äger Facebook och Instagram, har meddelat att plattformarna ska sluta med faktagranskning, skriver TT/Dagens Media. I USA upphör faktagranskningen i mars, men EU:s lagar gör att förändringen dröjer i Europa. En riskanalys måste först genomföras, vilket kan ta hela året.
I Sverige kommer Källkritikbyrån att fortsätta granska innehåll i ytterligare ett år enligt sitt avtal med Meta. Företaget vill att användarna själva ska granska innehåll framöver, liknande som på X.
Rumänskt omval spikat
Efter att Rumäniens författningsdomstol ogiltigförklarat presidentvalet på grund av misstänkt ryskt inflytande har landets regeringskoalition beslutat om nyval, rapporterar Reuters. Den första presidentvalsomgång hålls den 4 maj och den andra den 18 maj.
Det tidigare valet i november skapade kaos när den okände högerextreme, Rysslandsvänlige politikern Calin Georgescu vann första omgången. Koalitionspartierna har nu enats om att stödja en gemensam kandidat, tidigare liberale ledaren Crin Antonescu.
Sittande president Klaus Iohannis stannar kvar på posten tills det nya valet genomförts. Presidentämbetet i Rumänien innefattar bland annat befäl över militären och representation i EU och Nato.
Socialdemokrater vill att EU agerar mot Elon Musk med "alla lagliga medel”
Att den Donald Trump-allierade Elon Musk planerar använda sin plattform X för att ge stöd åt ytterhögerpartiet AfD inför det tyska parlamentsvalet i nästa månad kritiseras av bland andra EU:s socialdemokrater. Partiet uppmanar EU att använda "alla tillgängliga lagliga medel för att skydda demokratin” mot desinformation och utländsk inblandning i sociala medier.
– Jag är djupt oroad när jag ser någon med tillgång till en enorm social plattform använda sin position för att öppet stödja ett visst högerextremt parti, säger ordförande för Europeiska socialdemokratiska partiet Stefan Löfven i ett uttalande på tisdagen.
Det juridiska problem som Musk skulle möta enligt EU-regler gäller inte så mycket innehåll som i vilken utsträckning exponering på en så stor plattform som X skulle ge AfD en orättvis fördel gentemot sina politiska motståndare inför ett parlamentsval, rapporterar Politico.
Trilskande Ungern gick miste om en miljard euro i EU-stöd
EU-kommissionen har med hänvisning till att Ungern begår en rad brott mot rättsstatens principer totalt blockerat 19 miljarder euro i olika EU-stöd till landet. Vid årsskiftet löpte fristen ut för Ungern att kunna få loss drygt en miljard euro av pengarna vilket gör att landet går miste om dem för gott, skriver FT. Detta sker mitt under en ekonomisk recession i Ungern med två kvartal på rad med negativ tillväxt. De övriga frysta pengarna kan fortfarande betalas ut om den ungerska regeringen uppfyller de krav på rättsstatlighet som EU-kommissionen ställt.
Musks planerade samtal med tysk extremhögerledare EU-granskas
EU-kommissionen varnar Elon Musk för att hans planerade direktsändning på X med ledare för tyska högerextrema AfD, Alice Weidel, kan bryta mot EU:s nya digitala regler, rapporterar Politico. Sändningen, som ska äga rum den 11 januari, kan ge Weidel orättvis fördel inför det tyska valet i februari. Weidels parti AfD ligger för närvarande tvåa i opinionsmätningarna. EU kan bötfälla plattformar som bryter mot reglerna med upp till 6 procent av den globala omsättningen. Ett möte mellan EU-kommissionen, tyska myndigheter och X är planerat till den 24 januari för att diskutera risker inför valet.
Demokratin i Europa hotas – nu krävs handling
De i måndags beslutade sanktionerna mot Georgien är otillräckliga. EU bör införa regelrätta sanktioner och frysa tillgångar som tillhör personer skyldiga till att demokratin monteras ned i Georgien. Europa kan inte stå tyst när demokratin är under attack. Det skriver Erik Ottoson (M), ordförande i riksdagens EU-nämnd.
Ungern ger asyl till korruptionsmisstänkt polsk ex-minister
Polens tidigare biträdande justitieminister, högerpopulisten Marcin Romanowski, som är misstänkt för korruption, har fått politisk asyl i Ungern, uppger TT/SVT. Romanowski var minister under åren 2019-2023 i den tidigare regeringen ledd av nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS). Han anklagas nu för att ha försökt förskingra över 400 miljoner kronor från en fond avsedd för brottsoffer. Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski är kritisk och kallar beslutet "en fientlig handling" på X. Ett svar från Polen väntas under fredagen.
En talesperson från EU-kommissionen påpekade på fredagen att medlemsländerna är skyldiga att verkställa europeiska arresteringsordrar och att alla EU-länder anses vara säkra ur asylsynpunkt. En asylansökan från en EU-medborgare kan därför endast godkännas under "mycket exceptionella omständigheter", enligt talespersonen. En ungersk domstol har nu 60 dagar på sig att ta ställning till den europeiska arresteringsordern mot Romanowski.
Fremskrittspartiet Norges klart största parti i ny mätning
Högerpopulistiska Fremskrittspartiet är det klart största partiet bland norska väljare, enligt en färsk opinionsmätning som Norstat genomfört för NRK:s räkning, rapporterar Ekot. Över 27 procent skulle lägga sin röst på FrP om det vore val i dag.