Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Barroso vill skärpa övervakningen av euroländerna

22 mars 2010 | Förslag inom en månad

Efter att Angela Merkel föreslog att länder som missköter ekonomin ska kunna uteslutas ur eurosamarbetet gick EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i helgen ut till Greklands försvar. Samtidigt vill kommissionen skärpa kraven på euroländerna.

I ett uttalande till den franska TV-kanalen France 24 i lördags förklarade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att inget land kan uteslutas ur eurosamarbetet. Barroso gick därmed ut och försvarade Greklands medlemskap efter att Tysklands förbundskansler Angela Merkel sagt att oansvariga länder borde kunna kastas ut ur eurosamarbetet, något som idag inte tillåts enligt Lissabonfördraget.

Barroso sade i samma intervju att han håller med om att övervakningen av medlemsländerna borde öka. Kommissionen planerar att nästa månad lägga fram ett förslag till åtgärd som, enligt Barroso, ska garantera att de rådande principerna för medlemskap i eurosamarbetet respekteras. Dock gick han inte in på några detaljer om förslaget.
– När ett land är medlem i eurosamarbetet har det också vissa skyldigheter, bland annat att respektera de regler som är framtagna gemensamt, sade Barroso.

I ett tal i det tyska underhuset Förbundsdagen sade Angela Merkel, enligt Euractive.com, under förra veckan att det behövs en ändring i regelverket som möjliggör för att utesluta länder ur eurosamarbetet om de upprepade gånger bryter mot unionens ekonomiska riktlinjer.
– I framtiden behöver vi en öppning i fördraget som ska göra det möjligt att, som sista utväg, exkludera länder från eurozonen om kraven gång på gång inte uppfylls, sade Merkel.

I lördagens intervju insisterade Barroso på att alla EU:s medlemsländer ska stå redo att hjälpa Grekland. Men han poängterade också att Grekland ännu inte har bett om någon hjälp.
– Jag mottog Greklands premiärminister Papandreou denna vecka (läs förra veckan) och han gjorde inga förfrågningar om ekonomisk hjälp, sade Barroso.

Mer fakta

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret