Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Cypriotiskt val kan försvåra fredsförhandlingar

STOCKHOLM 19 april 2010 | Förhandlat i två år

Efter söndagens val i det ockuperade norra Cypern där högernationalisten Dervis Eroglu tog hem segern antas förhandlingarna om en återförening av Cypern gå in i ett nytt och svårare läge även om förhandlingarna väntas fortsätta.

Som väntat vann högernationalisten Dervis Eroglu över den sittande ”presidenten” Mehmet Ali Talat i söndagens val. Eroglu fick 50,4 procent av rösterna mot Talats 42,9 procent. Mehmet Ali Talats försoningspolitik mot den grekiskt styrda södra sidan av Cypern tilltalade inte de turkcypriotiska väljarna. Valresultatet ses som dels en folkomröstning om Cyperns framtid, dels som en reaktion på ekonomisk stagnation och utbredd korruption i landet.  

Hur den nyvalda ”presidenten” ska hantera förhandlingarna med grekcyprioterna är inte klart. Den turkiska premiärministern Recep Tayyip Erdoğan har tydligt uttalat sig för en federal lösning, där de båda öhalvorna delar på makten. Det tvingar valvinnaren Dervis Eroglu kvar vid förhandlingsbordet, något som han också lovade i sitt segertal på söndagen.
– Turkiet vill helt uppenbart att förhandlingarna ska fortsätta men förutsättningarna har nu ändrats. Valet av politiska ledare är viktigt och turkcyprioterna har nu gjort ett byte så det kommer att bli annorlunda, säger Hugh Pope, Cypernexpert på tankesmedjan International Crisis Group i Istanbul.  

De nuvarande förhandlingarna mellan grek- och turkcyprioter har pågått i närmare två år och är indelade i sex områden. Ett av dem som anses vara i princip klart handlar om det gemensamma styret vid ett återförenat Cypern. Framsteg har också gjorts i vissa ekonomiska frågor. En viktig drivkraft för förhandlingarna har fram till i dag ansetts vara den goda personliga relationen mellan vänstermannen Mehmet Ali Talat och Cyperns president, kommunistledaren Demetris Christofias.
– Parterna har aldrig kommit så här långt vid tidigare förhandlingar. Trots valet finns det inget som säger att förhandlingsprocessen stannar av, säger en initierad svensk diplomat till Europaportalen.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret