– Det handlar nästan om åsiktsregistrering, säger Karl Sigfrid (M) om förslaget.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Borgerligt stöd till Google-registrering får (M)-kritik

Europaparlamentarikerna som skrev på förslaget om att inkludera sökmotorer i datalagringsdirektivet drar nu öronen åt sig. Bland de svenska undertecknarna märks nu bara Alf Svensson (KD) och Anna Maria Corazza Bildt (M).

Partikamraten Karl Sigrid (M) uppmanar sina allianskollegor att dra tillbaka sina signaturer. Han anser att förslaget inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle, och jämför med att registrera vilka böcker du tittar på.
– Det är som att följas av en statlig kontrollant på biblioteket och som registrerar vilka böcker du tittar på. Det handlar ju nästan om åsiktsregistrering, säger Sigfrid till Europaportalen.

Corazza Bildt vill inte kommentera sitt ställningstagande, utan hennes stab i Bryssel hänvisar till ett uttalande publicerat på partiets Facebook-sida. Corazza Bildt skriver att hon ”utgår från att kommissionens förslag om datalagringsdirektivet kommer att kunna förena integritet och en intensifierad jakt på barnpornografi varhelst den förekommer.”

När Europaportalen i fredags började granska förslaget drog flera politiker tillbaka sina underskrifter. Flera av dem, bland andra Marit Paulsen (FP) sa att det inte framgick att det handlade om datalagringsdirektivet.
– Det är hedervärt att Folkpartiet har backat. Jag hoppas att Anna Maria Corazza Bildt och Alf Svensson gör detsamma. Men lägger man fem minuter och läser lite noggrant så är det rätt uppenbart vad det handlar om, säger Karl Sigfrid.

Han uppmanar fortfarande alla att dra tillbaka sina signaturer. Europaportalen har sökt Alf Svensson (KD) för en kommentar.

På torsdagen krävde Lena Ek (C) och Christian Engström (PP) gemensamt ett klargörande från EU-kommissionen huruvida de anser att datalagringsdirektivet är förenligt med Europakonventionen om
mänskliga rättigheter.