Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

”Förbundsstaten Norden” verklighet 2030?

23 september 2010

BOK- OCH BIBLIOTEKSMÄSSAN: En av världens starkaste ekonomier, en tung europeisk aktör, 25 miljoner invånare. Det är Nordiska ministerrådets vision till 2030.

Under våren presenterade historikern och samhällsdebattören Gunnar Wetterberg en vision om en nordisk förbundsstat. Debatten tog genast fart och fick gehör i Europa. Idén om en starkare nordisk gemenskap är knappast ny och Wetterberg vill väcka nytt liv i tanken.
– Vi skryter gärna om vårt speciella nordiska samarbete. Men egentligen är detta att vi fortfarande är fem länder ett misslyckande. Historiskt och överallt annanstans så blev länder med så lika språk och kultur sammanhållna länder under 1800-talet, säger Gunnar Wetterberg.

I takt med att det internationella samarbetet formaliseras alltmer, menar han att små länder riskerar att förlora i inflytande. G20-länderna förhandlar sinsemellan inför möten i större församlingar och Sverige ”får krafsa i kommatecknen”, dundrar Wetterberg.
– Även i EU kan de stora länderna saklöst köra över ett Danmark, ett Sverige, ett Finland. Men vore vi tillsammans skulle förbundsstaten Norden, med ett BNP på 1600 miljarder dollar, gå in och vitalisera den europeiska unionen, säger Wetterberg.

Gunnar Wetterbergs kontroversiella förslag presenteras i sin helhet i Nordiska ministerrådets årsbok i november.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret