Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentariker lämnade Acta-möte i protest

Hysch-hyschet fortsätter kring Acta-förhandlingarna – trots att de är avslutade. När EU-parlamentets utskott för internationell handel skulle informeras av EU-kommissionen om förhandlingarna var mötet stängt för utomstående.

Ordföranden för mötet sade också att ”mötet är ingen presskonferens, och informationen ska inte läggas upp på Wikileaks eller spridas till LA Quadrature du Net [en fransk organisation som är kritisk till avtalet, reds anm].

Piratpartiets Christian Engström lämnade därför mötet i protest mot att informationen skulle hållas hemlig.
– Jag har ingen lust att vara med på ett möte på de premisserna. Det är svagt att av Europaparlamentet att gå med på sådana förutsättningar, det är dags att visa lite ryggrad, sade Christian Engström efter att han lämnat mötet.

Även Europaportalens reporter avvisades fem minuter in på mötet av Europaparlamentets personal. Det var då oklart om det var EU-kommissionen eller EU-parlamentet som krävt att mötet skulle hållas bakom stängda dörrar.