Nicole Sinclaire går vidare med anklagelserna om sexuella trakasserier.

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

Anklagelser om sexuella trakasserier

Den brittiska ledamoten i EU-parlamentet Nicole Sinclaire anmäler sin partikollega Godfrey Bloom för sexuella trakasserier. En juridisk process är att vänta.

Vid EU-parlamentets möte i Strasbourg i september var den brittiske ledamoten Nicole Sinclaire var på väg in i en hiss. Hennes partikollega Godfrey Bloom, på väg ut, viskade då ”queer” till henne. Dagen därpå ska Bloom ha strukit omkring framför Nicole Sinclaire när hon genomförde tv-intervjuer och tog emot besöksgrupper. Det var inte första gången som Bloom, enligt Sinclaire, uppfört sig olämpligt.
– Det är totalt oacceptabelt och har pågått under en längre tid. Jag funderade över om jag skulle göra något åt det, men om inte jag gör det, vem gör det då? säger Nikki Sinclaire, som har anmält de sexuella trakasserierna och en juridisk process har inletts mot Bloom i Storbritannien.

Nicole Sinclaire har tagit upp frågan med EU-parlamentets talman Jerzy Buzek som har lovat att undersöka anklagelserna. Han har även försäkrat henne att liknande uppträden från parlamentets ledamöter inte är tillåtna och ska inte upprepas. Hon krävde också att Bloom ber om ursäkt, men hon bedömer att den chansen är mycket liten.

Godfrey Bloom har vid tidigare tillfällen anklagats för att ha uttryckt sig förminskande om kvinnor. När han tillträdde som EU-parlamentariker 2004 sade han i en intervju att ”ingen affärsman med självrespekt med hjärna på rätt plats anställer en kvinna i åldern de kan få barn”. Han hävdade även att han skulle till EU-parlamentet ”för att arbeta för mäns rättigheter”. Därefter tog han plats i utskottet för jämställdhet i EU-parlamentet, där han fortfarande har en plats.

Nicole Sinclaire har fått stöd från många kollegor sedan hon gick vidare med anklagelserna, säger hon. På fredag offentliggörs hur den juridiska processen mot Bloom ska gå vidare. Både Nicole Sinclaire och Godfrey Bloom tillhör det EU-skepiska högerpartiet UK Independence Party.