Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Bosnier och albaner slipper visum

8 november 2010 | Klart till jul

Invånarna i Albanien och Bosnien och Hercegovina kan se fram emot en för tidig julklapp i år. Beslutet om att avskaffa visumet för resor till EU väntas träda i kraft bara några dagar innan julafton, efter att beslutet togs av EU:s justitieministrar på tisdagen. EU-parlamentet har redan sagt ja till visumfriheten.

– Vi tycker det är bra och har länge förespråkat det, säger asyl- och migrationsminister Tobias Billström efter mötet i Bryssel.

För ett år sedan fick tre andra länder på Balkan – Makedonien, Montenegro och Serbien – viseringsfrihet. Det ledde till att en stor mängd människor från framför allt Makedonien och Serbien sökte sig till Sverige och andra EU-länder för att söka asyl.

Migrationskommissionär Cecilia Malmström skrev i förra månaden ett brev till inrikesministrarna i Serbien och Makedonien och krävde att regeringarna ingriper. Enligt Malmström utnyttjas visumfriheten i felaktiga syften och visumtvången skulle kunna återinföras. En liknande utveckling vad gäller de två nya länderna som får viseringsfrihet måste undvikas, påpekade ministrarna och kommissionen.

– De här två länderna har sedan i våras genomfört informationskampanjer om rättigheterna men också om begränsningarna som beslutet innebär, sade Cecilia Malmström.

Det svenska justitiedepartementet räknar dock med ett ökat antal asylansökningar från Bosnien som följd av beslutet. Det finns i dag cirka 80 000 människor i Sverige med bosnisk bakgrund, och 50 000 med svenskt medborgarskap.

Men att människor från de här länderna ska behöva söka asyl i Sverige är inte normalt, enligt Billström.

– Viseringsfriheten innebär ju att vi talar om att nivån på mänskliga rättigheter och på korruptionsbekämpningen är acceptabel, så man ska inte behöva söka asyl om man kommer ifrån de här staterna, säger Tobias Billström.

Dagens beslut innebär att alla länder från det forna Jugoslavien har visumfrihet för resor i EU, förutom Kosovo som ännu inte har erkänts som land av fem EU-länder.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret