Svenskar på plats med Frontex

Nära grek-turkiska landgränsen förbereds nu den gränskontrollsoperation som Grekland bett EU om hjälp med. Landet anser sig inte kunna hantera de migranter som försöker ta sig över gränsen, och därför ska en internationell styrka på 175 personer från 26 länder hjälpa dem. En av fem svenskar på plats är gränspolisbefälet Marie Dubois.

I vanliga fall jobbar hon med gränskontroll på flygplatsen Arlanda, men hon ingår också i det team som då och skickas ut på insatser med EU:s gemensamma gränsbyrå Frontex.

När Europaportalen når henne på torsdagen har hon varit på plats i knappt två dagar. Tillsammans med den övriga internationella personalen har hon inhysts på hotell och väntar på att komma igång.

– Vi måste ju få allting att fungera med både personella och tekniska resurser. Mycket handlar i uppstartsfasen om att hitta vad vi har för poliser på plats, vad vi är duktiga på att göra, var det är lämpligt att placera oss efter de behov som finns.

Vad är din specialitet här?

– Dels har jag det här med second line-kontroll, som det kallas, som innebär mycket intervjuer och briefings. Att man pratar med folk och försöker ta reda på vilka de är och var de kommer ifrån. Sedan har jag också min bakgrund som befäl i Sverige.

De som bedöms vara asylsökande ska skickas vidare till Grekland för att få sin sak prövad där är det sagt. Hur avgör man på plats huruvida någon har behov av skydd eller inte?

– Det är de grekiska myndigheterna som får ta de besluten. Vi är här för att stötta dem i jobbet, som en extra resurs, det är deras beslut att avgöra vilka som är flyktingar och vilka som är någonting annat.

Hur känns det inför uppdraget?

– Dels är det ju otroligt spännande och intressant eftersom det är första gången det händer, att ett land har bett om hjälp via Frontex. Sedan har vi fått ett väldigt bra bemötande, grekerna är självklart tacksamma för att ha fått en sådan snabb respons.

I ett videoinslag från kommissionen säger Frontex chef, Ilkka Latinen, som är på plats att 120 poliser och gränsvakter från internationella styrkan hittills har anlänt. Vädret uppges ha varit dimmigt i dagarna.

– Självklart påverkar vädret hur jobbet utförs, men vi har å andra sidan teknisk utrustning som inte är väderberoende, till exempel värmekameror och annan övervakningsutrustning, säger Ilkka Latinen.

Under fredagen besöker kommissionär Cecilia Malmström området för Frontex-operationen.