Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Albanien glider bort från EU

24 januari 2011 | Svåra kravaller i Tirana

Det albanska parlamentet har beslutat att inrätta en särskild undersökningskommission som ska gå till grunden med vad som hände under de våldsamma demonstrationerna som ägde rum i huvudstaden Tirana i fredags, då tre människor dödades och över hundra skadades.

– Den här kommissionen ska undersöka alla bevis för att avslöja sanningen om kuppförsöket den 21 januari i syfte att kasta omkull konstitutionen, sade parlamentets talman Jozefina Topali, enligt AP.

Det var den socialistiska oppositionens ledare tillika Tiranas borgmästare Edi Rama som hade uppmanat de sina att demonstrera mot regeringen och kräva nyval i fredags. Oppositionen vägrar acceptera valresultatet från juni 2009 som gav premiärminister Sali Berishas demokratiska parti en knapp seger, ett resultat oppositionen anser vara riggat. Den anklagar också Sali Berishas regering för korruption och valfusk. Fredagens oroligheter mynnade ur ännu en korruptionsskandal för två veckor sedan ledde till att vice premiärminister Ilir Meta tvingades avgå.

Händelserna i Albanien riskerar att sinka landets inträde i den Europeiska unionen ytterligare. Sedan 2009 har landet har ett så kallat stabiliserings- och associationsavtal med EU, ett första steg mot ett fullvärdigt medlemskap.

Albanien lämnade in sin medlemsansökan i april 2009 men har inte kunnat inleda förhandlingar ännu. Till stor del beror det på den situation som uppstod efter valet 2009 och EU:s utrikesminister Catherine Ashton och utvidgningskommissionär Stefan Füle upprepade på fredagen ett budskap EU länge har sänt till Tirana.

– För att Albanien ska fortsätta på den europeiska vägen uppmanar vi ännu en gång albanska politiker att engagera sig i en politisk dialog för att utan vidare fördröjning lösa det politiska dödläget.

Anna Ibrisagic (M) sitter i Europaparlamentets delegation för Albanien och övriga länder på Balkan. Hon har varit i kontakt med människor på plats som menar att det rådde en lynchstämning i Tirana. Men än så länge är det för tidigt att säga om Albaniens EU-chanser påverkas.

– Vid tidigare oroligheter har EU sagt att tidsplanen inte påverkas. Men nu är det uppenbart att landet inte är stabilt och läget är allvarligt, säger Anna Ibrisagic till Europaportalen.

EU-parlamentets utrikesutskott kommer att ha en diskussion med utvidgningskommissionär Stefan Füle på onsdag i frågan. Senast i juli 2010 anmärkte parlamentets utrikesutskott på Albaniens utbredda korruption, landets bristande äganderätt, inskränkta fackliga rättigheter och förekomsten av diskriminering, alla punkter som måste åtgärdas innan ett EU-medlemskap kan bli aktuellt.

Man räknar med att ett EU-inträde kan ligga mellan fem och tio år bort för Albanien. Att döma av efter den senaste utvecklingen ter sig den senare siffran mer realistisk. Men EU kan inte göra mycket mer än att uppmana de politiska ledarna att nå en lösning gemensamt, menar Anna Ibrisagic.

– Det vi har att använda som både morot och piska är EU-medlemskapet. Vi får se om de albanska ledarna vill prioritera det framför interna stridigheter.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret