EU-kommissionär Neelie Kroes ger Ungern två veckor på sig att svara.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen: Ungersk medielag bryter mot EU:s lagar

EU-kommissionär Neelie Kroes har varnat Ungern för att den kritiserade medielagen bryter mot flera av EU:s lagar. Fallet kan gå till domstol.

Den hårt kritiserade ungerska medielagen bryter mot flera av EU:s lagar, enligt EU-kommissionär Neelie Kroes. I ett brev hon skickade till den ungerska regeringen på fredagen tar hon upp ett antal paragrafer som hon inledningsvis anser bör ses över. Lagen röstades igenom strax före jul av det ungerska parlamentet, där regeringspartiet Fidesz har en två tredjedels-majoritet.

Bland annat menar EU-kommissionen att lagen i delar strider mot yttrandefriheten och rätten till information (artikel 11 i EU:s stadgar om de grundläggande rättigheterna). (Läs brevet här, pdf).

EU-kommissionär Kroes ifrågasätter också den del av lagen som gör det tillåtet att stoppa utländska sändningar i syfte att skydda barn och stoppa hatuppmaningar.

En paragraf som tvingar alla typer av media att registrera sig i landet ser EU-kommissionen som ett otillåtet hinder för media som vill etablera sig i Ungern.

Neelie Kroes avslutar sitt brev med att konstatera att kommissionen ”allvarligt ifrågasätter” att den ungerska medialagen överensstämmer med EU:s lagstiftning. Om den ungerske ministern inte ger tillfredsställande svar inom två veckor kommer EU-kommissionen att inleda en process som har EU-domstolen i Luxemburg som ändhållplats.

Ungerns premiärminister Viktor Orban fick kritik i EU-parlamentet i förra veckan för medielagen men lovade då att se över de delar som EU-kommissionen eventuellt skulle rikta kritik mot.

På måndagen sade en ungersk regeringstalesperson att regeringen hade för avsikt att svara EU-kommissionen inom en vecka.