Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Med Ivo Josipović, Kroatiens president, i mitten på bilden, signerades i dag landets anslutningsfördrag i Bryssel.

Kroatien ett steg närmare EU-medlemskap

BRYSSEL 9 december 2011 | Kan bli EU:s 28:e medlem

Inför den väntade folkomröstningen stiger den EU-positiva opinionen i det svårt krisdrabbade Kroatien.

På fredagsförmiddagen skrev EU 27 stats- och regeringschefer tillsammans med kroatiska premiärministern Jadranka Kosor och kroatiske presidenten Ivo Josipović under anslutningsfördraget med Kroatien.

För en vecka sedan röstade EU-parlamentet med en överväldigande majoritet på nästan 90 procent för att Kroatien kan bli unionens 28:e medlem. 550 för, 34 emot och 41 nedlagda röster.

Nu är det upp till kroaterna själva att avgöra om de vill gå med.

Trots eurokrisen har stödet för EU-medlemskap bland kroaterna ökat den senaste månaden. Från slutet av oktober i år till slutet av november ökade stödet från 57 till 61 procent, enligt en opinionsundersökning som den kroatiska tv-kanalen Nova TV låtit göra.

Tidigare var folkomröstningen planerad att äga rum i december men nu är den uppskjuten. Exakt när är dock ännu oklart.
– Det är upp till den kroatiska regeringen att sätta ett datum. Men det verkar troligt att den kommer att utlysa folkomröstningen någon gång i februari, säger Mirella Rasić på EU-kommissionens delegation i Kroatien till Europaportalen.

– För EU del var det viktigt att valkampanjen inte sammanföll med folkomröstningen, säger Rasić.

I parlamentsvalet den 4 december segrade en mitten-vänsterkoalition, kallad Kukuriku, ledd av socialdemokraten Zoran Milanović. Tidigare satt det konservativa Kroatiska demokratiska unionen, HDZ, lett av Jadranka Kosor, vid makten.

Både Zoran Milanović socialdemokratiska parti och hans företrädare HDZ driver en pro-europeisk politik. Efter valvinsten tackade Milanović den förra regeringen för dess arbete med att förbereda Kroatien för EU-medlemskap.

Den ekonomiska situationen i Kroatien har förvärrats. Statsskulden börjar närma sig de 60 procent av bruttonationalprodukten som är gränsen för att få gå med i valutaunionen. Arbetslösheten närmar sig tjugoprocentsnivån och räntan på tioåriga statsobligationer ligger farligt nära de kritiska sju procenten, den ränta där länder som Irland och Portugal fick be om nödlån för att klara ekonomin.  

Kroatien ansökte om EU-medlemskap 2003, förhandlingarna började 2005.

För att Kroatien ska kunna gå med måste alla länders parlament och det kroatiska parlamentet godkänna deras medlemskap. Detta förväntas bli klart i juni 2013, Kroatien kan alltså bli den 28:e medlemsstaten tidigast den första juli 2013.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret