Den ungerske premiärministern Viktor Orbán pressas av EU-kommissionen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU slår till mot Ungern

Kommissionen inleder ett överträdelseförfarande mot Ungern för brott mot viktig EU-lag. Den ungerske premiärministern Viktor Orbán kommer till EU-parlamentet på onsdag för att försvar sig.

– Vi har bestämt att inleda ett överträdelseförfarande mot Ungern, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på tisdagseftermiddagen.

Han menar att den nya ungerska grundlagen hotar oberoendet hos landets centralbank, domstolar och datasäkerhetsmyndighet.

– Vi hade hoppats att de ungerska myndigheterna skulle göra de nödvändiga ändringarna för att respektera EU-lag. Detta har inte varit fallet hittills, därför har vi beslutat att inleda överträdelseförfaranden, sade Barroso.

I måndags bjöd den ungerske premiärministern Viktor Orbán in sig själv till Europaparlamentet för att i morgon onsdag för att debattera och försvara landets nya grundlag.

– Vi kommer inte tillåta den internationella vänstern attackera Ungern med lögner och ogrundade anklagelser inför en internationell publik. Vi kommer åter att försvara Ungern och ungrares integritet, hette det i ett uttalande från premiärministerns talesperson Péter Szijjártó.

Majoriteten av EU-kommissionärerna och dess ordförande José Manuel Barroso tillhör EPP, det vill säga samma europeiska konservativa och kristdemokratiska partigrupp som Viktor Orbáns parti.

– Att säga att Barroso tillhör den internationella vänstern är inte det enda problemet som Viktor Orbán har, sade EU-parlamentets nyvalde talman socialdemokraten Martin Schulz som är mycket kritisk till Orbán.

– Men det är mycket modigt av honom att komma. Ett anmärkningsvärt uppförande, tillade Schulz.

Från EPP-gruppen välkomnas EU-kommissionens initiativ.

– Jag hoppas att den rättsliga process som nu börjar, leder till att ungersk lag blir i linje med EU:s lagstiftning och att den därför inte behöver sluta i sanktioner mot en av EU:s medlemsstater, säger Gunnar Hökmark (M), vice ordförande i EU-parlamentet i ett uttalande.

Den 24 januari kommer Viktor Orbán åter till Bryssel, men då för att diskutera frågan i enrum med José Manuel Barroso.