Martin Schulz är Europaparlamentets talman fram till 2014.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Provokativ socialdemokrat ny talman

Socialdemokraten Martin Schulz  vann valet till ny talman för Europaparlamentet.

Den tyske socialdemokraten Martin Schulz fick 387 av de 699 rösterna på tisdagförmiddagens slutna talmansval i Strasbourg.

De två andra kandidaterna till posten, Diana Wallis från den liberala gruppen (Alde) och Nirj Neva från den konservativa och EU-skeptiska ECR-gruppen, var chanslösa. 141 respektive 142 röster fick de.

Valet till talman var en förhandsuppgörelse mellan de två största partigrupperna i EU-parlamentet, konservativa och kristdemokrater (EPP) respektive socialdemokrater (S&D). Efter det senaste EU-parlamentsvalet 2009 kom de överens om att ha en varsin talman som skulle sitta halva mandattiden var.

Skarp kritik har riktats mot uppgörelsen, odemokratiskt menar man.

– Det är ett underbetyg för det demokratiska systemet att vi har dessa slutna överenskommelser bakom stängda dörrar, med nästan ingen insyn alls för oss som är folkvalda ledamöter i detta hus. Det tycker jag är synd och skam, sade Cecilia Wikström (FP) till Ekot på måndagen.

Sedan 2002 har kandidaterna fått fem minuter på sig att presentera sig innan valet. Denna gång uteblev detta eftersom det röstades ned i parlamentets talmanskonferens.

– Jag håller inte med. Det var ett fritt val, sade Martin Schulz efteråt.

– Jag är förvånad att ingen kom med denna invändning när det gällde min företrädare Jerzy Buzek. Jag tror inte det är en institutionell fråga utan en politisk, sade han.

Martin Schulz valdes första gången in i EU-parlamentet 1994. Sedan 2004 har han varit ordförande för Progressiva förbundet av Socialdemokrater (S&D), den näst största partigruppen i EU-parlamentet.

Den tyske socialdemokraten är känd för sin rättframma retorik som ofta sker med vevande armar och utan manus. En av hans hjärtefrågor är att se till att EU-parlamentet får mer makt i spelet mellan EU-kommissionen och ministerrådet.

Schulz är den talman som fått minst antal röster i valet av de fyra senaste som innehaft posten. Hans företrädare Jerzy Buzek (EPP) fick 555, Hans-Gert Pöttering (EPP)  450 och Josep Borrell (S&D) 388.