Annons

Demonstrationer mot Acta-avtalet i Polen har gett reslutat - nu backar landets premiärminister Donald Tusk från avtalet.

Bild: Grzerorz

Hoppa till artikelns andra spalt.

Acta-avtalet stoppas i Polen

Det kontroversiella handelsavtalet har efter protester i Europa åter kommit på agendan. Acta-avtalet stöter på hinder i både Polen och Slovenien.

I fredags lovade den polske premiärministern Donald Tusk att inte ratificera handelsavtalet Acta trots att Polen tillsammans med 21 andra länder för två veckor sedan skrev under en avsiktsförklaring att man är beredda att gå vidare med det. Han menade att avtalet måste övervägas noggrannare.

– Överläggningarna om Acta var ofullständiga. Jag är arg på mina medarbetare, sade Donald Tusk på fredagen rapporterar den polska tidningen Warsaw Business Journal.

Utspelet kom efter stora demonstrationer runt om i Polen som krävt att landet inte ska skriva under avtalet.

Sloveniens ambassadör i Japan Helena Drnovšek Zorko som också skrev under avtalet ska ha enligt obekräftade källor i ett brev ha bett om ursäkt och ångrar att hon satt sin penna på avtalet.

I helgen demonstrerades det mot handelsavtalet Acta runt om i Sverige. Regeringens hemsida hackades på lördagen.

På regeringskansliet studeras Acta-avtalet just nu i detalj, någon gång i vår ska det ut på remiss.

– En proposition förväntas komma till hösten och sedan ska riksdagen ta ett beslut, säger Stefan Johansson, ämnesråd på justitiedepartementet, till Europaportalen.

När alla 27 medlemsländer skrivit under avsiktsförklaringen kan man ta det vidare till EU-parlamentet som har att avgöra om unionen ska ingå avtalet eller inte. Sedan ska även medlemsländernas parlament ta ställning till avtalet.

Acta-avtalet är ett handelsavtal mellan EU och bland annat USA, Japan och Australien som ska förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering. Kritiker menar att avtalet strider mot yttrandefriheten och leder till bland annat inskränkningar på internet eftersom operatörerna kan få mer makt att stänga av användare.