Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Demonstrationer mot Acta-avtalet i Polen har gett reslutat - nu backar landets premiärminister Donald Tusk från avtalet.

Acta-avtalet stoppas i Polen

BRYSSEL 6 februari 2012 | På remiss i Sverige

Det kontroversiella handelsavtalet har efter protester i Europa åter kommit på agendan. Acta-avtalet stöter på hinder i både Polen och Slovenien.

I fredags lovade den polske premiärministern Donald Tusk att inte ratificera handelsavtalet Acta trots att Polen tillsammans med 21 andra länder för två veckor sedan skrev under en avsiktsförklaring att man är beredda att gå vidare med det. Han menade att avtalet måste övervägas noggrannare.

– Överläggningarna om Acta var ofullständiga. Jag är arg på mina medarbetare, sade Donald Tusk på fredagen rapporterar den polska tidningen Warsaw Business Journal.

Utspelet kom efter stora demonstrationer runt om i Polen som krävt att landet inte ska skriva under avtalet.

Sloveniens ambassadör i Japan Helena Drnovšek Zorko som också skrev under avtalet ska ha enligt obekräftade källor i ett brev ha bett om ursäkt och ångrar att hon satt sin penna på avtalet.

I helgen demonstrerades det mot handelsavtalet Acta runt om i Sverige. Regeringens hemsida hackades på lördagen.

På regeringskansliet studeras Acta-avtalet just nu i detalj, någon gång i vår ska det ut på remiss.

– En proposition förväntas komma till hösten och sedan ska riksdagen ta ett beslut, säger Stefan Johansson, ämnesråd på justitiedepartementet, till Europaportalen.

När alla 27 medlemsländer skrivit under avsiktsförklaringen kan man ta det vidare till EU-parlamentet som har att avgöra om unionen ska ingå avtalet eller inte. Sedan ska även medlemsländernas parlament ta ställning till avtalet.

Acta-avtalet är ett handelsavtal mellan EU och bland annat USA, Japan och Australien som ska förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering. Kritiker menar att avtalet strider mot yttrandefriheten och leder till bland annat inskränkningar på internet eftersom operatörerna kan få mer makt att stänga av användare.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret