Annons

Julia Tymosjenko dömdes i oktober till ett sjuårigt fängelsestraff för maktmissbruk, en politiskt motiverad dom menar många.

Bild: EPP

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukraina: Tymosjenko kan släppas

Efter omfattande protester signalerar Ukraina att den fängslade Julia Tymosjenko kan komma att frisläppas. Men Kiev ställer krav på EU för att detta ska komma på tal.

I tisdags gick den före detta ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko ut i hungerstrejk efter att ha slagits illa av vakter i den cell där hon avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff.

Den internationella kritiken mot hur Tymosjenko behandlas lät inte vänta på sig.

Den tyske presidenten Joachim Gauck ställde in en planerad resa till Ukraina i mitten av maj i protest, skriver tyska Der Spiegel.

EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding tackade i ett brev till europeiska fotbollsförbundets ordförande Michel Platini nej till en inbjudan att delta i invigningen till fotbolls-EM som äger rum i Ukraina och Polen.

Som svar signalerade Ukrainas förste vice premiärminister, Valerij Chorosjkovkij, i onsdags att Julia Tymosjenko kan komma att släppas om ”alla problem” mellan Ukraina och EU kan lösas.

– Jag är säker att om detta problem blir ett stort hinder för vår strategi att röra oss mot Europeiska unionen kommer en majoritet av [ukrainska] parlamentariker att vara för att anta ett extraordinärt beslut i denna fråga, sade Valerij Chorosjkovkij till journalister i Bryssel, rapporterar internettidningen Euractiv.

Relationen mellan Bryssel och Kiev är sedan tidigare frostig. I fjol sköt EU upp undertecknadet av ett stort frihandels- och samarbetsavtal med Ukraina med motiveringen att den politiska situationen i landet inte är tillräckligt god. Valerij Chorosjkovkij vägrade dock kommentera huruvida detta var det ”problem” han syftade på.

Julia Tymosjenko dömdes i oktober till sju års fängelse för maktmissbruk. En dom som många anser hennes politiske rival Viktor Janukovitj, den nuvarande ukrainske presidenten, ligger bakom.

Den tidigare premiärministern och galjonsfiguren för den orangea revolutionen står inför ytterligare anklagelser om skattebrott och riskerar att få sitt fängelsestraff förlängt till 2023, men hennes dåliga hälsa har hindrat henne från att närvara vid rättegången.