Herman Van Rompuy och eurogruppens Jean-Claude Juncker smider planer inför EU-toppmötet 28-29 juni.

Hoppa till artikelns andra spalt.

“Hemlig plan ska stöpa om EU”

Fyra av EU:s viktigaste makthavare planerar just nu en plan för Europa som kommer att leda till en omfattande fördjupning av EU-samarbetet. Enligt tyska tidingen Welt am Sonntag kommer de fyra – Europeiska rådets Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, eurogruppens chef Jean-Claude Juncker och ECB-ordföranden Mario Draghi – att arbeta fram ett dokument till det stora toppmötet i Bryssel i slutet av juni.

Enligt Die Welt ska de fyra höras de kommande veckorna över telefon för att arbeta ut detaljerna inom fyra områden: strukturreformer, en bankunion, en finanspolitisk union och en fullskalig politisk union.

Strukturreformerna är av de fyra det minst kontroversiella och har delvis redan inletts. Till detta hör åtgärder för att få den inre marknaden att fungera bättre, exempelvis tjänstesektorn.

En bankunion – med gemensam finansinspektion, insättningsgaranti och en europeisk bankräddningsfond – är också på väg. På onsdag presenterar EU-kommissionär Michel Barnier förslag i den riktningen. ECB-chefen Mario Draghi sade själv i EU-parlamentet i torsdags att en gemensam finansinspektion i eurozonen är absolut nödvändig.

En utveckling mot en skatteunion och en hårdare sammanbunden politisk union lär gå via införandet av euroobligationer och gemensamt ansvarstagande för varandras skulder, skriver Die Welt. Men hittills har Tyskland stoppat alla förslag som ens har nämnt euroobligationer – eller stabilitetsobligationer som Barroso numera kallar dem.

Men vägen framåt kommer att gå i små steg. På toppmötet är tanken att EU-ledarna ska enas om ett utkast till en färdplan som sträcker sig över fem-tio år. I slutet av året ska man slutgiltigt godkänna den. Därmed kan förslag som vid en första anblick förefaller som för långtgående, långsamt jobba sig in i processen för att sedan godkännas. Precis som EU-projektet har utvecklats under tidigare decennier.

Om det innebär att EU:s 27 länder går framåt tillsammans eller om euroländerna går sin egen väg återstår att se. Enligt Die Welt är Barroso den enda av de fyra som fortfarande pläderar för den gemensamma linjen, medan de andra ser ett tvådelat spår: det som de 27 kan komma överens om tillsammans får alla vara med på, men resten får de 17 euroländerna sköta på egen hand.

EU-kommissionen presstalesperson förnekade på måndagen att en hemlig plan förbereds.

– Att fördjupa den ekonomiska och monetära unionen har vi talat om länge samtidigt som vi har lagt fram förslag under tiden för att hantera krisen och stärka styrningen av EMU, sade talespersonen.