Utlånare tvivlar på Greklands sparförmåga

Landet ska spara in motsvarande 100 miljarder kronor under de kommande två åren. Men långivarna tvekar på att grekerna kommer klara det. Anders Borg befarar en ”Grexit”.

Utländska långivare är inte övertygade om att den grekiska regeringen kommer att kunna genomföra utlovade besparingar. Dessa måste komma på plats för att landet ska få ytterligare utbetalningar av ett tidigare beslutat krislån.

Det handlar om besparingar på sammanlagt motsvarande cirka 18,6 miljarder kronor inom bland annat pensioner, försvaret, utbildning och sjukvård. Sammanlagt måste landet spara in motsvarade 100 miljarder kronor under de två närmsta åren.

Trojkan, som representerar långivarna och består av representanter från Europeiska centralbanken, EU-kommissionen och Internationella valutafonden, landade i fredags i Aten för att diskutera sparåtgärderna med landets premiärminister, Antonis Samaras, och finansminister, Yannis Stournaras.

Enligt en grekisk statstjänsteman har förhandlingarna varit ”tuffa och sega”, rapporterar grekiska tidningen Athen News.

Sveriges finansminister Anders Borg (M) sade i lördags att han trodde att utgången av mötet kan bli att Grekland överger euron.

– Jag tror inte man ska utesluta att vi hamnar i en situation där Grekland i praktiken lämnar euron, sade Anders Borg till Ekot.

På torsdag träffar Antonis Samaras Europeiska centralbankschefen Mario Draghi. På fredag träffas EU-ländernas finansministrar på ett informellt möte i Nicosia på Cypern.