Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU hotar straffa Norge

STOCKHOLM 30 januari 2013 | Irritationen växer i Bryssel

Norge anklagas för att försena och vägra införa EU-regler som de är bundna till enligt avtal med EU. EU överväger införa sanktioner mot landet.

Norge har ett nära samarbete med EU och EU-regler för den inre marknaden gäller även i Norge inom ramen för EES-avtalet. Norge får på det sättet tillgång till EU:s inre marknad och EU-länderna får tillträde till den norska marknaden.  

Men enligt ett arbetsdokument från ministerrådet går samarbetet allt trögare beroende på Norges vägran att införa vissa direktiv, exempelvis att konkurrensutsätta posttjänster, och på grund av utdragna förseningar när EU-direktiv ska genomföras.

Enligt ministerrådet släpar EES-länderna: Norge, Island och Liechtenstein, där Norge är den helt dominerande parten, efter med 427 rättsakter från EU som gått över tiden att införa. Vidare har Norge ensidigt vid årsskiftet infört tullar på ost och kött. Detta kan leda till  konkurrensfördelar för företag i Norge och hotar att undergräva rättssäkerheten på den inre marknaden, menar rapporten.

– Detta problem är av stor betydelse för EU:s sida och bör lösas så snart som möjligt, heter det i rapporten som också listar vilka rättsliga möjligheter EU har att tvinga Norge att genomföra EU:s regelverk.

En oberoende granskning av EES-avtalet som utförts av norska akademiker, och som återges i EU-rapporten, pekar på att förseningarna av nya EU-regler varit en viktig säkerhetsventil för Norge.

– Möjligheten till försening är i praktiken ett verktyg som olika norska regeringar inte sällan har använt mot mer kontroversiella direktiv och det har fungerat som en säkerhetsventil för att lätta det politiska trycket, står det i rapporten.

Men Bryssel har tröttat på sin obstruerande norska partner och utreder hur man på allvar ska få Norge med på noterna.

– Denna utveckling oroar oss. Vi ogillar förseningarna och försöker nu hantera situationen, säger Maja Kocijancic, talesperson för EU-kommissionär Catherine Ashton till norska Tv2. Hon bekräftar att EU ser över möjligheten till sanktioner mot Norge.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret