I Nederländerna har under de senaste 200 åren bara hållits en folkomröstning. Arkivbild.

Bild: FaceMePLS

Hoppa till artikelns andra spalt.

Framstående holländare kräver folkomröstning

EU:s federala väg är mycket farlig, säger Thierry Baudet initiativtagare till kravet att Nederländarna ska folkomrösta om landets EU-medlemskap.

– Oåterkalleligt tvingas vi in i en federal union, men denna federala väg är mycket farlig, skriver den nederländske konservative juristen och historikern Thierry Baudet tillsammans med en rad andra framstående nederländska akademiker i en debattartikel i NRC Handelsblad.

– Vi står inför ett existentiellt val som bara medborgarna själva kan göra, skriver de och förfäktar ett medborgarforum för att samla in underskrifter för en folkomröstning om Nederländernas framtid i EU. De pekar på den ökande bristen på demokratisk legitimitet för EU-projektet och att landets befolkning 2005 röstade nej till EU:s föreslagna konstitution.

Om minst 40 000 nederländare skriver under ett medborgarinitiativ måste andrakammaren i landets parlament ta upp frågan. Men det finns ingen mekanism för att kräva en folkomröstning. Under de senaste 200 åren har bara en folkomröstning hållits i Nederländerna – den om EU-konstitutionen.

Kravet kommer som en följd av den brittiske premiärministern David Camerons EU-tal i förra veckan där han utlovade folkomröstning om hans konservativa parti vinner nästa val i landet.

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt välkomnade på Europaportalen Camerons tal och krävde en svensk omförhandling, likaså Piratpartisten Christian Engström och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. I Österrike vill partiledaren för det österrikiska högerpopulistiska FPÖ, Heinz-Christian Strache, också hålla EU-omröstning.