Den tyska EU-parlamentarikern Ingeborg Gräßle beklagar sig över att Swedish Match undviker att svara på frågor om Dalliaffären.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Swedish Match och EU-parlamentet i storbråk

Den tyska EU-parlamentarikern Ingeborg Gräßle anklagar Swedish Match för brist på öppenhet. Snusjätten menar dock att de redan besvarat de frågor som ställts om den hemligstämplade Dalliaffären.

Budgetkontrollutskottet i EU-parlamentet ställde i början av december 54 skriftliga frågor till den svenska snustillverkaren Swedish Match.  Frågorna gäller företagets roll i den ännu inte klarlagda mutskandalen som tvingade EU:s förre hälsokommissionär John Dalli att avgå i höstas.

Ingeborg Gräßle, ledande tysk kristdemokrat i EU-parlamentet, menar att Swedish Match vägrar svara på deras frågor trots tidigare löften att göra det.

– Jag är väldigt besviken att Swedish Match inte är villiga att svara på våra frågor. Det är en brist på transparens, säger Ingeborg Gräßle, som är den stora partigruppen EPP:s talesperson i budgetkontrollutskottet, till Europaportalen på torsdagen.
 
Swedish Match tillbakavisar kritiken och anser att de visst besvarat frågorna eller att de inte kan svara på vissa av dem.

Johan Gabrielsson, informationsansvarig på Swedish Match, har mött Ingeborg Gräßle för att svara på frågorna. Swedish Match har även delat ut en ”kronologi” över händelseförloppet till EU-parlamentarikerna i budgetkontrollutskottet.

Vid det senaste mötet, den 28 november i fjol, begärde Johan Gabrielsson på Swedish Match att mötet skulle vara ”privat”. Detta tolkade Ingeborg Gräßle som att hon inte kan använda de uppgifter hon under det mötet fick av Johan Gabrielsson.

I ett brev, som Europaportalen tagit del av, från i går onsdag till ordföranden i budgetkontrollutskottet, liberalen Michael Theurer, svarar Swedish Match på sju frågor. Ingeborg Gräßle  är dock fortfarande inte nöjd med deras svar.

– Det är helt enkelt inte sant att de svarat på våra frågor, säger Ingeborg Gräßle.

Johan Gabrielsson anser dock att Swedish Match varit samarbetsvilligt genom hela processen och de redan ägnat för mycket tid åt frågan.

– Det är inte vi som sitter på informationen som de vill ha, det är ju Olaf och kommissionen, säger Johan Gabrielsson och tillägger att Swedish Match delat med sig av allt de vet i ämnet.

Oklarheterna kring fallet Dalli tar dock inte slut där.

EU-parlamentarikerna har även ställt 150 frågor till EU-kommissionen rörande deras ”hemliga” möten med representanter från tobaksindustrin. Men Bart Staes, belgisk miljöpartistisk parlamentariker i budgetkontrollutskottet, menar att ”de bara fått intetsägande svar” från kommissionen.

– Det som förvånar mig mest är att den offentliga debatten när en kommissionär tvingas avgå är minimal, sade Bart Staes, vice-ordförande i EU-parlamentets budgetkontrollutskott, under en presskonferens på onsdagen.

Förre EU-kommissionären John Dalli anklagades av EU:s anti-bedrägeribyrå Olaf i en hemlig rapport för att ha varit otillbörligt inblandad i en muthärva kring den svenska snustillverkaren Swedish Match. Anklagelsen gjorde att kommissionens ordförande José Manuel Barroso sparkade John Dalli som sedan dess hävdat sin oskuld.

Den gröna partigruppen i EU-parlamentet vill därför sätta upp en särskild kommitté för att ”öppna den mur av hemlighållande runt Dalliaffären”. I dag torsdag ska partigruppsledarna i EU-parlamentet diskutera frågan.

EU-parlamentarikerna kritiserar även skarpt att de inte fått tillgång till Olafs rapport som hittills bara lästs av José Manuel Barroso, en statsåklagare i John Dallis hemland Malta och den maltesiske premiärministern Lawrence Gonzi.

Delar av Olafs rapport har lästs upp i en domstol på Malta. Enligt den maltesiska tidningen Malta Today ”verkar det som att Olaf inte är ofullständiga vad gäller Dallis avsiktliga inblandning i förfarandet”.

Från flera EU-parlamentariker riktas även kritik mot att Michel Petite, som tidigare arbetat för bland annat tobaksjätten Philip Morris, innan jul fick sitt uppdrag som medlem av EU:s etikkommitté som överser lobbyistregler förlängt.