Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Piratpartisten Christian Engström menar att Folkpartiet en del av problemet. Arkivbild.

Debatt: Bara handling kan ändra på EU

Christian Engström (PP) 5 februari 2013 | Folkpartiet en del av problemet

Vi behöver reformera EU i grunden om Sverige skall vara med. Piratpartiet vill ha ett nytt, demokratiskt och begripligt fördrag för EU. Det skriver Europaparlamentariker Christian Engström (PP) i slutreplik till Europaparlamentariker Olle Schmidt (FP).

Folkpartiets Olle Schmidt håller med den brittiske premiärministern David Camerons om att EU har problem. Däremot är Schmidt inte beredd att stödja vare sig Cameron eller oss svenska EU-kritiker när det gäller att göra något åt saken. Det är kvintessensen av hans replik på min debattartikel om att Sverige måste stödja britternas kamp för ett reformerat EU.

Att bara tycka att EU är för byråkratiskt ändrar inget. Att bara tycka att EU:s demokratiska underskott är ett problem gör inte unionen mer demokratisk. Att bara tycka att EU borde fokusera mer på den inre marknaden och fria rörligheten ändrar inget i sak. Det måste till handling. Spelpjäserna måste börja röra sig.

Därför är det tråkigt att både Folkpartiet och den svenska regeringen ställer sig kallsinniga när den brittiske premiärministern nu försöker skapa en spelöppning. På så sätt blir Sverige istället en del av problemet.

Olle Schmidt menar vidare att vi piratpartister inte har någon trovärdighet som EU-kritiker. Han har tydligen missat den kritik mot EU:s demokratiska underskott som vi har framfört under många år. Och det måste ha gått honom förbi att Piratpartiet tog ställning mot EU:s Lissabonfördrag, inför EU-valet 2009.

Nästan alla förslag som vi pirater kämpar mot – skärpt jakt på fildelare, ökad övervakning, filtrering och blockering av internet, datalagring, Ipred, ACTA och så vidare – kommer från Bryssel. Det är ingen slump. EU lider av en bristande respekt för medborgerliga fri-och rättigheter. Och det demokratiska underskottet ger olika särintressen fritt spelrum.

Det stämmer att Piratpartiet har blivit mer EU-kritiskt och att vi håller på att bli mer självständiga mot vår partigrupp i EU-frågorna. Detta är dels en del av vårt partis breddningsarbete. Dels är det en konsekvens av att ju mer vi ser av EU:s arbete från insidan, ju mer oroade blir vi.  EU:s beslutsprocess är ofta varken demokratisk eller seriös.

Folkpartiet är Sveriges mest EU-positiva parti. Det har jag naturligtvis full respekt för. Men det är tråkigt att Folkpartiet stoppar huvudet i sanden när det gäller EU:s allvarliga problem. Bara för att drömmen var vacker betyder det inte att verkligheten som den ser ut idag är acceptabel.

Piratpartiet vill ha ett nytt, demokratiskt och begripligt fördrag för EU. Och det skall prövas i en folkomröstning, där alla européer får säga sitt. Detta till skillnad mot dagens Lissabonfördrag, som EU-eliten till slut lyckades trixa igenom trots nej i tre folkomröstningar (Frankrike, Nederländerna och Irland). Så kan och får det inte gå till om man vill ha medborgarnas förtroende.

Vi behöver reformera EU i grunden om Sverige skall vara med. Folkpartiet borde hjälpa till med detta istället för att vara en del av problemet.

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret