Annons

Finansminister Anders Borg (M). Arkivbild

Bild: Simon Hoff, Svenska EU-representationen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringen ökar pressen på svenska EU-parlamentariker

Finansminister Anders Borg (M) och utbildningsminister Jan Björklund (FP) krävde på fredagen att de svenska EU-parlamentarikerna backar upp den restriktiva svenska budgetlinjen i EU. Men kravet på följsamhet avvisas av de utpekade Europaparlamentarikerna Göran Färm (S) och Cecilia Wikström (FP).

Efter EU-nämndens fredagsmöte, som under natten och morgonen diskuterat de svenska förhandlingspositionerna i det pågående budgettoppmötet i Bryssel,  krävde finansminster Anders Borg (M) att de svenska socialdemokratiska Europaparlamentarikerna lojalt följer den svenska budgetlinjen. Därmed upprepar han statsminister Fredrik Reinfeldts (M) kritik efter förra toppmötet.

– Europaparlamentet har en uppfattning som står väldigt långt ifrån den svenska sidan. Det är centralt att de svenska parlamentarikerna håller på en svensk linje. Vi kan inte ha socialdemokrater som i riksdagen säger att de är restriktiva och sedan sitter och röstar för en ökad budget i EU-parlamentet. Så får man inte agera, säger Anders Borg till Europaportalen.

Anledningen till Anders Borgs kritik är att parlamentet i oktober antog en resolution, med stöd från 75 procent av ledamöterna, bland andra Göran Färm (S) och Cecilia Wikström (FP), där de stödjer EU-kommissionens budgetförslag till förmån för en betydande ökning av anslagen till forskning och konkurrenskraft samt oförändrade nivåer på region- och jordbruksbidragen.

EU-kommissionens budgetförslag landar på 1033 miljarder euro, väsentligt över det budgettak på 960 miljarder euro som EU-ledarna kan komma att enas om under de pågående förhandlingarna i Bryssel. 

Befarar du att svenska EU-parlamentariker kommer att rösta för en ökad budget?

– Jag tycker det är viktigt att alla står upp för hur de har röstat och vilka ställningstaganden de gör. Vi har en svensk linje och den är restriktiv. Det tycker jag även bör gälla för Socialdemokrater, säger Anders Borg.

Europaparlamentariker Göran Färm säger till Europaportalen att regeringen inte förstått vilken roll Europaparlamentet har och vilken roll han har som vice ordförande för den socialdemokratiska partigruppen. Han påpekar att han har ansvaret att samordna budgetkraven från 27 olika länder.  Då duger det inte med bara ett snävt nationellt perspektiv, säger Färm. Men han menar att regeringen och Anders Borg bara försöker skyla över sina egna misslyckanden.

– Anders Borgs påhopp på mig beror på att regeringen har misslyckats få igenom sina krav att bevara den svenska rabatten, stora nedskärningar i jordbrukspolitiken och offensiva satsningar på forskning och utveckling. Så vitt jag kan se så blir det inget av det. Det är uppenbart att Sverige misslyckats rejält och då försöker han avleda uppmärksamheten och hitta syndabockar, säger Göran Färm och tillägger att parlamentets budgetkrav är en utgångspunkt och i en förhandling får man ge och ta.

När Europaportalen tar upp att även folkpartisten Cecilia Wikström röstade för Europaparlamentets budgetkrav säger Anders Borg skämtsamt att det vore främmande för honom att kritisera Folkpartiet men att frågan borde ställas till dem.

Som av en händelse dyker folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund med följe upp i riksdagskorridoren och passerar Anders Borg och de journalister som samlats.

Kommer folkpartisterna i Europaparlamentet att stödja den svenska budgetlinjen?

– Det utgår jag ifrån, säger Jan Björklund till Europaportalen.

Har ni talat om det?

– Den typen av frågor talar vi ständigt om. Om Sverige får en bra uppgörelse som vi kämpar för att den får stöd från de svenska parlamentarikerna, säger Björklund.

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) är förvånad över Björklunds uttalande och menar att de inte alls har pratat om den pågående budgetförhandlingen. Hon betonar att den svenska regeringen företräder en politik för nio och en halv miljon svenskar medan Europaparlamentet företräder 500 miljoner invånare i 27 olika medlemsstater.

– Jag har att göra en avvägning men innan jag har sett vad som kommit ut från toppmötet och sett det på papper så vore det väldigt oansvarigt att säga hur jag ska rösta, säger Cecilia Wikström.

Så du har inte bundit dig till ett ja för den svenska budgetlinjen?

– Jag har bundit mig att företräda Sveriges medborgare i Europaparlamentet på det sätt som jag finner klokast och bäst för helheten. Men jag har aldrig åtagit mig att i varje politisk fråga följa en svensk linje, säger Cecilia Wikström och avslutar med att konstatera att frågan hur Europaparlamentarikerna röstar aldrig varit aktuell i andra sammanhang.