Stridslystna parlamentariker slåss för EU-budget
BRYSSEL 6 februari 2013 | Utmanar medlemsländernaDe största partigrupperna i EU-parlamentet kommer att rösta nej till unionens långtidsbudget om de inte får igenom sina krav.
Kampviljan i Europarlamentet inför torsdagens och fredagens toppmöte om EU:s långtidsbudget är på topp. Företrädarna för de största politiska grupperna framhäver att medlemsländerna inte får gå för långt i nedskärningarna av budgeten – då kommer EU-parlamentet att säga nej.
En ovanligt uppskruvad Joseph Daul, ordförande för den stora konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen där de svenska Moderaterna ingår, menade under en debatt i EU-parlamentet att medlemsländernas sparkrav är ett dåligt alternativ för européerna.
– Om förslaget som ligger är det som antas av rådet denna vecka kommer jag att säga nej. [Förslaget] är det bästa sättet att långsamt förstöra Europeiska unionen. Och våra medborgare kommer aldrig förlåta oss för det, sade Joseph Daul.
Hannes Swoboda, ledare före den socialdemokratiska S&D-gruppen, pekade på att EU-bidrag i många medlemsländer är de enda investeringar som finns och att de kommer få lida om budgeten krymps. Även hans grupp, den nästa största, hotar att avvisa budgeten
– Vi kommer säga nej till en EU-budget som inte är tillräckligt stark för att bekämpa social orättvisa, sade Hannes Swoboda och som flertalet andra parlamentariker kräver han att det ska vara större flexibilitet i budgeten, att de pengar som inte används av EU inte ska gå tillbaka till medlemsländernas finansministrar och att EU behöver egna resurser så att unionen inte måste förlita sig på medlemsländernas bidragsvilja. De vill även att man efter halva budgetperioden, alltså 2014-2020, ska utvärdera budgeten.
Federalisten Guy Verhofstadt som leder den liberala Alde-gruppen trodde dock inte att dessa krav kommer att följas av medlemsländernas stats- och regeringschefer. EU-parlamentet har rätt att avvisa eller godkänna en eventuell budgetuppgörelse. Formellt sker detta om tre månader
– Inom tre månader kommer ordförandeskapet och medlemsländerna att försöka köpa ett antal partigrupper i parlamentet för att hitta en majoritet för sin budget. Precis som skedde för sju år sedan, sade Guy Verhofstadt.
Det irländska ordförandeskapet manade EU-parlamentarikerna till kompromissvilja och att ett nej kan bli ödesdigert för unionen.
– Vi måste nå en uppgörelse i veckan. Ett misslyckande riskerar att underminera stabiliteten i unionen, sade Lucinda Creighton, Irlands EU-minister.
Ansvarig för frågan i EU-parlamentet, konservative Alain Lamassoure, är dock mindre orolig för konsekvenserna om medlemsländerna inte lyckas enas.
– Baserat på [förslaget] på bordet har parlamentet all anledning att ta sin tid. Om det inte blir någon överenskommelse […] kommer det inte bli någon kris, sade Alain Lamassoure som förväntade sig nedskärningar i jämförelse med kommissionens förlag på mellan 73 och 90 miljarder euro.
Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy har ännu inte lagt fram något nytt förslag men enligt andra uppgifter kommer långtidsbudgeten minskas med ytterligare cirka 15 miljarder euro i jämförelse med hur förslaget såg ut i november då förhandlingarna strandade.