Turkiet: Lögner och förtal om Stockholmsmöte

Turkiets EU-departement säger i ett uttalande att uppgifterna om att EU-minister Egemen Bağış jämfört folkmordet 1915 med masturbation är lögner och förtal.

På onsdagen publicerade Europaportalen en artikel av journalisten Dikran Ego där det framkom att den turkiske EU-ministern Egemen Bağış, vid ett lunchmöte i Stockholm med assyriska samt syrianska organisationer i Sverige, jämfört folkmordet 1915 med masturbation.

Det turkiska EU-ministeriet har en helt annan version av vad som sades vid lunchen.

– Alla de skamliga och klumpiga uttryck som tillskrivs ministern för EU-frågor och chefsförhandlaren  Egemen Bağış i artikeln av Dikran Ego är lögner och förtal, skriver det turkiska EU-ministeriet i ett mail till Europaportalen.

Vidare skriver de att: Alla våra vänner med syrianska/assyriska rötter som deltog under lunchen är vittnen till det faktum att EU-ministern och chefsförhandlaren Egemen Bağış inte har använt uttrycken som tillskrivits honom i artikeln.

Europaportalen har talat med Afram Yakoub ordförande för Assyriska riksförbundet i Sverige som deltog vid den aktuella lunchen på ambassaden. Han och andra  bekräftar att ministern använt ordet masturbation i samtalet. Yakoub tillbakavisar EU-ministeriets version som felaktig.

– Den stämmer inte,  tyvärr, säger Afram Yakoub.