Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen: Hollywood tar inte över Europa

EU:s handelskommissionär Karel De Gucht lugnar den franska kultursektorn att det handelsavtal mellan EU och USA som snart ska börja förhandlas inte kommer att leda till att Europa översvämmas av Hollywoodproduktioner.

Annons

– Medlemsländerna kommer fortsätta att kunna stödja sina kulturbranscher och audiovisuella sektorer, i synnerhet genom utsändningskvoter och subventioner, sade handelskommissionär Karel De Gucht, rapporterar Financial Times.

Framför allt Frankrike har oroats att frihandelsavtalet kska leda till att europeiska länder inte längre kan subventionera sina kultursektorer. På 1990-talet introducerade Frankrike konceptet ”kulturellt undantag” i internationella frihandelsförhandlingar för att bevara nationell identitet och värderingar.