Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyska parlamentet avvisade könskvotering

Den tyska förbundsdagen röstade på torsdagen ned ett förslag om kvotering av kvinnor till tyska företag. Men förbundskansler Angela Merkel tvingades göra betydande eftergifter för att säkra omröstningen.

In i det sista hade oppositionella socialdemokrater och gröna hoppats att lagförslaget hade kunnat drivas igenom – förbundskansler Angela Merkels regeringsparti har varit splittrat i frågan, rapporterar Der Spiegel.

Omröstningen på torsdagen slutade med 320 för och 277 mot med en som avstod. Förslaget hade inneburit att tyska bolagsstyrelser senast 2018 skulle bestå av minst 20 procent kvinnor och 2023 av minst 40 procent.

För att undvika nederlag tvingades dock Angela Merkel att skriva in i sitt valmanifest inför höstens tyska parlamentsval en bindande kvotering om att minst 30 procent av bolagsstyrelserna 2020 ska bestå av kvinnor. I dag utgörs runt 18 procent av ledamöterna i tyska bolagsstyrelser av kvinnor. Det tyder på att fråga återkommer till det tyska parlamentet efter valet.

EU-kommissionen presenterade i november i fjol ett förslag om att minst 40 procent av bolagsstyrelserna i europeiska företag ska vara kvinnor senaste 2020. Förslaget har stött på patrull i bland annat Sverige och Tyskland.