Annons

Tyska förbundskanslern Angela Merkel förespråkar ytterligare reformer i krisande euroländer. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland kräver mer av euroländerna

Lagom till att euroländernas finansministrar träffas under måndagskvällen visar ett läckt dokument att den tyska regeringen förväntar sig fler åtgärder av krisande euroländer än vad som hittills genomförts.    

En hemliga rapport som tagits fram av förbundskansler Angela Merkels kansli och lästs av tyska Der Spiegel kritiserar de hittillsvarande reformerna som otillräckliga och listar misslyckanden hos krisande euroländer.

EU:s tillväxt- och stabilitetspakt har ”åstadkommit en generell politisk mobilisering i riktning mot strukturreformer och konkurrenskraft”, heter det i rapporten som medger att reformer tar tid. Icke desto mindre menar den att snabbare framsteg är nödvändiga.

Bland annat ser man ”ett större spelrum för liberalisering av arbetsmarknaden” i Italien. I Grekland och Spanien ”krävs reformer för att få bukt med den rigida arbetsmarknaden”.

Frankrike kritiseras för att eftersträva budgetbalans bara genom att öka statens inkomster. Medan den grekiska regeringen minskat de statliga utgifterna från 54,7 procent till 47,3 procent i förhållande till bruttonationalprodukten har man i Frankrike tvärtom ökat utgifterna med 0,6 procentenheter till 57,2 procent.

Tyskland vill i rapporten att den franske finansministern Pierre Moscovici minskar statens utgifter ytterligare.

På måndag kväll träffas euroländernas finansministrar i Bryssel på sitt månadsmöte för att diskutera det ekonomiska läget.