Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Keith Alexander, chef för amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA och EU:s justitiekommissionär Viviane Reding.

Allvarliga spionanklagelser kastas mellan Europa och USA

BRYSSEL 30 oktober 2013 | USA slår tillbaka om massövervakning

EU:s justitiekommissionär varnar för att brist på dataskydd kan riskera frihandelsavtalet mellan USA och EU. Samtidigt kräver konservativa EU-politiker att amerikanska företag inte längre ska få överföra persondata till USA.

Ordkriget mellan EU och USA om avlyssningsskandalen trappas upp allt mer. På tisdagen sade den amerikanske spionchefen Keith Alexander att de telefonsamtal som ska ha spårats i Italien, Spanien och Frankrike tillhandahållits av europeiska underrättelsetjänster.

– Det är information som vi och våra Natoallierade har samlat in till försvar av våra länder och till stöd för militära operationer, sade NSA-chefen Keith Alexander under en utfrågning i amerikanska representanthusets underrättelsekommitté.

Han menade dessutom att mycket av de uppgifter som framkommit av dokumenten som den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden läckt till media inte stämmer.

– Påståendena från reportrar i Frankrike, Spanien och Italien att NSA samlat in miljontals telefonsamtal är helt falska, sade Keith Alexander.

Samtidigt krävde EU:s justitiekommissionär Viviane Reding under ett tal på John Hopkinsuniversitetet i USA på tisdagen att europeiska medborgare ska åtnjuta samma skydd mot övervakning som amerikanska gör i dag.

– Vi ses inte som en partner utan som ett hot. En meningsfull överenskommelse ska garantera en hög skyddsnivå för medborgare på båda sidor av Atlanten, sade Viviane Reding som samtidigt varnade för att händelserna riskerar att påverka de pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA.

– Det finns utmaningar för att få [avtalet] klart och det finns frågor som lätt kan få det ur spår. En sådan fråga är data och skydd av personuppgifter. Det är en grundläggande rättighet och är inte förhandlingsbart. Konceptet nationell säkerhet innebär inte att allt är tillåtet, stater har inte obegränsad rätt till hemlig övervakning, sade Viviane Reding.

I dag onsdag träffas tyska och amerikanska toppdiplomater och underrättelsepersonal i Vita huset för att diskutera övervakningen.

Från EU-parlamentets största partigrupp kristdemokratiska och konservativa EPP kommer samtidigt krav på att det så kallade Safe Harbor-avtalet, som tillåter amerikanska företag som gör affärer i Europa att överföra persondata till USA, ska avbrytas.

– USA såväl som amerikanska företag måste hålla sig till samma spelregler gentemot EU-medborgare och den europeiska marknaden. Européerna borde säga upp Safe Harbor–avtalet, sade den tyske EU-parlamentarikern Manfred Weber som ansvarar för EPP:s dataskyddsfrågor till der Spiegel.

I Spanien har undersökningar inletts mot den amerikanska övervakningen som avslöjats i spansk media under den senaste veckan.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret