Storbritanniens premiärminister David Cameron är inte alls glad över de senaste månadernas avlyssningsavslöjanden. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Cameron hotar ingripa mot den fria pressen

Storbritanniens premiärminister David Cameron höjer tonen mot brittiska tidningar som publicerar läckta Snowdendokument.

Den socialdemokratiske brittiske Labourparlamentarikern David Winnick frågade under en debatt i brittiska underhuset på måndagen premiärminister David Cameron om denne tyckte det inte vore lämpligt att gratulera tidningen The Guardian efter dess avslöjanden om att förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon avlyssnats.

– Jag skulle verkligen inte gratulera The Guardian eftersom jag kan se vad som gjorts. Information har publicerats om vår underrättelsetjänsts arbete som uppriktigt sagt kommer att göra det här landet mindre säkert, replikerade David Cameron. Han sade att regeringen hittills vädjat till tidningarnas samhällsansvar så att de inte ska publicera artiklar som riskerar att skada brittiska intressen.

– Men om [tidningarna] inte visar samhällsansvar kommer det bli mycket svårt för regeringen att stå tillbaka utan att reagera, sade David Cameron.

– Vi har fri press och det är väldigt viktigt att pressen känner att den inte är censurerad i vad den skriver. Metoden vi tagit är att försöka prata med pressen och förklara hur skadande en del av dessa saker kan vara, sade den brittiske premiärministern som tillade att 340 personer dömts för terrorism i Storbritannien sedan 11 september 2001 och att landets underrättelsetjänst även varnat andra europeiska länder om terroristplaner riktade mot deras befolkningar.

Den brittiska regeringen tvingade i somras The Guardian att förstöra datorer som kan innehålla dokument som har samband med den spionanklagade amerikanen Edward Snowden. Brittiska myndigheter grep i augusti med åberopande av antiterrorlagstiftningen även Guardianjournalisten Glenn Greewalds partner och hjälpreda David Miranda i transferhallen på Heathrows internationella flygplats i jakt på Snowdendokument.

Chefredaktörerna för de fyra stora nordiska morgontidningarna Aftenposten, Dagens Nyheter, Helsingin Sanomat och Politiken skrev därefter i ett protestbrev till David Cameron att de är djupt oroade över myndigheternas ageranden mot The Guardian.

I Storbritannien finns ingen grundlagsskyddad pressfrihet och flera krav har kommit på hårdare reglering sedan det 2011 framkommit att tidningen News of the World avlyssnat flera kändisar och hackat privatpersoners telefoner.

David Cameron var enligt uppgift den EU-ledare på förra veckans toppmöte i Bryssel som mest pressade på för att inte låta Tyskland och Frankrike föra samtal med USA om den amerikanska avlyssningen mot flera europeiska länder.

I förra veckan avslöjade spansk media att den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA nyligen spårat över 60 miljoner telefonsamtal i Spanien. Landets utrikesminister José Manuel García-Margallo kallade på måndagen upp den amerikanske ambassadören för att förklara sig.

– Om det visar sig vara sant kan det bryta förtroendeklimatet som traditionellt funnits mellan våra två länder, sade José Manuel García-Margallo rapporterar El País.