Marine Le Pen i EU-parlamentet där hon är ledamot. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oviss dragkamp mellan EU-kritiska nationalister

Franska EU- och invandringskritiska partiet Nationella fronten lanserade på tisdagen sin valkampanj och upprepade sin ambition att skapa en partigrupp i EU-parlamentet.

– Att stödja EU är att agera mot Frankrike, sade partiledaren Marine Le Pen på presskonferensen i Paris, rapporterar 20 minutes.

I Frankrike visar flera opinionsmätningar att fronten blir största parti i EU-valet, där valdeltagandet oftast är lågt.

Le Pen bekräftade på tisdagen att hon, tillsammans med nederländske Geert Wilders, försöker skapa en ny partigrupp i EU-parlamentet: European Alliance for Freedom, EAF.

EU-parlamentets regler kräver minst 25 ledamöter från minst sju olika länder för att godkänna en partigruppsbildning. Partigrupperna gynnas med mer bidrag och större politiskt inflytande jämfört med de grupplösa. Opinonsläget visar att Nationella fronten kan räkna hem runt 40 mandat från sju länder om partiet får med sig de partier det i dagsläget uppvaktar.

I EU-parlamentet sitter i dag EU-fientliga och nationalistiska partier antingen i partigruppen EFD eller – som de mest extrema – helt saknar partigrupp. Totalt rör det sig om ett sextiotal ledamöter. Den senaste sammanvägningen av opinionsundersökningar i medlemsländerna visar att antalet mandat kan komma att fördubblas.

På presskonferensen i Paris sade Le Pen att hon redan fått stöd av österrikiska FPÖ, belgiska Vlams Belang och italienska Lega Nord, samt att hon för samtal med bland andra Sverigedemokraterna. SD har hittills inte sagt vilka partiet vill samarbeta med i EU.

Le Pens nya partigrupp är en huvudvärk för Nigel Farage, partiledare för brittiska Ukip och partigruppsledare för EFD, där exempelvis Lega Nord sitter i dag. Om Le Pen lockar över tillräckligt många av ledamöter kommer EFD upplösas och då förlora det bidrag på omkring 20 miljoner kronor om året som gruppen tilldelas från EU-parlamentet.

Nigel Farage har hittills kategoriskt uteslutit att samarbeta med Nationella fronten som han anser är för färgat av antisemitism. Grundaren och före detta partiledaren Jean-Marie Le Pen, Marine Le Pens pappa, har tidigare dömts för att har förnekat Förintelsen, något som är ett brott i Frankrike.

Marine Le Pen har ansträngt sig för att förbättra Nationella frontens anseende och nobbat samarbete med högerextrema British National Party, Ungerns Jobbik och grekiska Gyllene Gryningen.

På tisdagen sade hon att hon var förvånad över Farages beslut, särskilt som Farage i stället kommer att samarbeta med en annat EU-fientligt franskt parti, Debout la République, som har partimedlemmar som dömts för hets mot folkgrupp.