Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Marine Le Pen i EU-parlamentet där hon är ledamot. Arkivbild.

Oviss dragkamp mellan EU-kritiska nationalister

BRYSSEL 23 april 2014 | Nationella fronten kan bli störst

Franska EU- och invandringskritiska partiet Nationella fronten lanserade på tisdagen sin valkampanj och upprepade sin ambition att skapa en partigrupp i EU-parlamentet.

– Att stödja EU är att agera mot Frankrike, sade partiledaren Marine Le Pen på presskonferensen i Paris, rapporterar 20 minutes.

I Frankrike visar flera opinionsmätningar att fronten blir största parti i EU-valet, där valdeltagandet oftast är lågt.

Le Pen bekräftade på tisdagen att hon, tillsammans med nederländske Geert Wilders, försöker skapa en ny partigrupp i EU-parlamentet: European Alliance for Freedom, EAF.

EU-parlamentets regler kräver minst 25 ledamöter från minst sju olika länder för att godkänna en partigruppsbildning. Partigrupperna gynnas med mer bidrag och större politiskt inflytande jämfört med de grupplösa. Opinonsläget visar att Nationella fronten kan räkna hem runt 40 mandat från sju länder om partiet får med sig de partier det i dagsläget uppvaktar.

I EU-parlamentet sitter i dag EU-fientliga och nationalistiska partier antingen i partigruppen EFD eller – som de mest extrema – helt saknar partigrupp. Totalt rör det sig om ett sextiotal ledamöter. Den senaste sammanvägningen av opinionsundersökningar i medlemsländerna visar att antalet mandat kan komma att fördubblas.

På presskonferensen i Paris sade Le Pen att hon redan fått stöd av österrikiska FPÖ, belgiska Vlams Belang och italienska Lega Nord, samt att hon för samtal med bland andra Sverigedemokraterna. SD har hittills inte sagt vilka partiet vill samarbeta med i EU.

Le Pens nya partigrupp är en huvudvärk för Nigel Farage, partiledare för brittiska Ukip och partigruppsledare för EFD, där exempelvis Lega Nord sitter i dag. Om Le Pen lockar över tillräckligt många av ledamöter kommer EFD upplösas och då förlora det bidrag på omkring 20 miljoner kronor om året som gruppen tilldelas från EU-parlamentet.

Nigel Farage har hittills kategoriskt uteslutit att samarbeta med Nationella fronten som han anser är för färgat av antisemitism. Grundaren och före detta partiledaren Jean-Marie Le Pen, Marine Le Pens pappa, har tidigare dömts för att har förnekat Förintelsen, något som är ett brott i Frankrike.

Marine Le Pen har ansträngt sig för att förbättra Nationella frontens anseende och nobbat samarbete med högerextrema British National Party, Ungerns Jobbik och grekiska Gyllene Gryningen.

På tisdagen sade hon att hon var förvånad över Farages beslut, särskilt som Farage i stället kommer att samarbeta med en annat EU-fientligt franskt parti, Debout la République, som har partimedlemmar som dömts för hets mot folkgrupp.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret