EU-parlamentariker: SVT sviker sitt uppdrag

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) kritiserar SVT för att inte direktsända tv-debatten mellan de toppkandidater som slåss om posten som EU-kommissionens ordförande. SVT svarar på kritiken.

SVT replikerar med att debatten, som hålls den 15 maj, kolliderar med Aktuellt och SVT väljer därför att sända den dagen där på.

Cecilia Wikström (FP) ser SVT:s agerande som ett brott mot sitt public service-uppdrag att tio dagar före EU-valet inte prioritera en “historisk debatt med de som kandiderar till EU:s viktigaste politiska uppdrag”.

- Tv-debatten är ett sätt att presentera toppkandidaternas politiska visioner för Europa. Dessvärre lär dessa politiker förbli relativt okända i Sverige om till och med våra public service-kanaler bojkottar en av valrörelsens nyckeldebatter, säger Wikström i ett uttalande.

SVT:s Helene Nyman, som är redaktör för sändningen av debatten, konstaterar att den inte väger tillräckligt tungt för att den ska visas på bästa sändningstid i huvudkanalen SVT1. Det är inte heller tänkbart att flytta på Aktuellts sändning klockan 21 i SVT2. Debatten visas istället i SVT2 dagen efter klockan 14.15.

– Vi flyttar inte på Aktuellt. Det är heligt. Det krävs att det inträffar något oerhört dramatiskt om vi ska  göra det, säger Helene Nyman.

Många missar ju debatten för att de är på jobbet. Hur ser du på det?

– Jo, men den går ju att se den på SVT Play efteråt.