Fredrik Reinfeldt (M) säger att posten som ordförande i EU-kommissionen inte behöver gå till någon av toppkandidaterna.

Bild: David Gustavsson

Hoppa till artikelns andra spalt.

Reinfeldt utmanar EU-parlamentet i kandidatstrid

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att det inte alls är säkert att posten som ordförande i EU-kommissionen kommer att gå till någon av toppkandidaterna som slåss om jobbet.

– Det går inte med utgångspunkt i fördraget hävda att de är de enda kandidaterna som kan komma i fråga för posten som kommissionsordföranden, sade Fredrik Reinfeldt (M).

Reinfeldt gjorde uttalandet under ett möte med riksdagens EU-nämnde där han presenterade regeringens ståndpunkter inför toppmötet tisdagskvällens toppmöte mellan EU-ländernas regeringschefer. På mötet ska bland annat nomineringen av kommissionsordförande tas upp, men inga namn ska diskuteras, enligt Reinfeldt.

Det är Europeiska rådet som väljer en kandidat som Europaparlamentet ska godkänna eller avvisa. För första gången måste regeringscheferna ta hänsyn till mandatfördelningen i parlamentet. De största partierna i EU-parlamentet har utsett varsin kandidat. Favorittippade är Jean-Claude Juncker som representerar den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen och Martin Schulz, Socialdemokraternas kandidat.

– Det finns en uppfattning om att toppkandidaterna från de olika politiska partierna kommer att bli avgörande, men det är inte så det beskrivs i fördraget. Utan [Europeiska rådets ordförande] Herman Van Rompuy kommer först att prata med Europaparlamentet om hur man ska tolka valresultatet, sade Reinfeldt.

IMF-chefen och högerpolitikern Christine Lagarde har nämnts som tänkbar kandidat till posten. Socialdemokratiske kandidaten Martin Schulz har sågat idén om att välja en utomstående person och anser att det skulle försvaga unionens demokratiska legitimitet.