Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk vägskatt får kritik

Den tyska regeringen har lagt fram ett förslag om en vägskatt som främst riktar sig mot utlänningar.

Trafikminister Alexander Dobrindt presenterade på måndagen förslaget om en vägskatt som ska gälla från 2016. De flest typer av vägar omfattas. För tyska medborgare sänks dock samtidigt fordonsskatten vilket i praktiken innebär att vägskatten bara kommer att belasta utländska trafikanter.

EU-kommissionen har tidigare sagt att en sådan skatt kan strida mot EU-lag eftersom den diskriminerar mot andra EU-medborgare.

Österrike och Nederländerna överväger att dra Tyskland inför domstol om landet inför skatten.

Den tyska regeringen motiverar vägskatten med att man behöver få in mer pengar för att förbättra landets infrastruktur. Man räknar med att dra in motsvarande 23 miljarder kronor under en fyraårsperiod. Årligen beräknas utländska medborgare göra 170 miljoner resor på de tyska vägarna.