Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Itaiens inrikesminister Angelino Alfano och EU-kommissionär Cecilia Malmström.

EU tar över flyktingräddning i Medelhavet

STOCKHOLM 28 augusti 2014 | ”Viktig dag för Europa”

Gränsbevakningsbyrån Frontex ska få nya resurser och ta över Italiens räddningsarbete för båtflyktingar.

Sedan nästa ett år tillbaka har italienska flottan och kustbevakning hjälpt 100 000 båtflyktingar från Nordafrika att ta sig i land i Italien. Samtidigt har den italienska regeringen försökt att få EU att ta ett större ansvar för räddningsinsatserna som uppges kostat drygt 80 miljoner kronor i månaden.

På onsdagen kom Italiens inrikesminister Angelino Alfano och EU-kommissionär Cecilia Malmström överens att en uppgraderad version av EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex kallade Frontex plus från november ska ta över det mesta av räddningsarbetet.

 – Europa har belönat Italiens insatser för att rädda livet på migranter till havs, sade inrikesminister Angelino Alfano efter Brysselmötet rapporterar nyhetsbyrån ANSA. Och han tillade: Detta är en viktig dag för Europa och för Italien.

EU har inga egna båtar eller spaningsflyg att sätta in utan det är det upp till medlemsstaternas välvilja att bidra med både pengar och nödvändig utrustning. På presskonferensen tackade Malmström Italien för deras insatser och vädjade sedan till övriga medlemsländer.

– Jag förväntar mig att alla medlemsstater vill bidra och jag kommer personligen tillsammans med ministern göra allt vad jag kan för att säkerställa att alla medlemsstater är redo att bidra med personal och tekniskt utrustning, sade Cecilia Malmström.

Som EU:s ordförandeland fram till årsskiftet kommer Italien att leda arbetet med att skapa Frontex plus.

 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret