Hoppa till artikelns andra spalt.

Polska sjunde kvinna i EU-kommissionen

Polen nominerar biträdande premiärminister Elżbieta Bieńkowska till landets EU-kommissionär.

Det rapporterar polska nyhetsbyrån PAP på onsdagen.

Nomineringen gör att tillträdande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker kan dra en liten lättnades suck i sitt sökande efter fler kvinnliga kandidater.

Polen hade tidigare nominerat landets utrikesminister Radek Sikorski till EU-kommissionär. Men efter att den polske premiärministern Donald Tusk i helgen valdes till Europeiska rådets ordförande beslutade man att istället nominera Elżbieta Bieńkowska som även är infrastruktur- och utvecklingsminister.

I dagsläget har sju av 27 medlemsländer nominerat en kvinna.

Belgien har som enda land ännu inte föreslagit någon kandidat men rapporter i belgisk media tyder på att de pågående regeringsförhandlingarna kan resultera i att utrikesminister Didier Reynders blir landets kandidat. Om så är fallet riskerar kommande kommission få färre kvinnor än den nuvarande vilket skulle ses som ett bakslag för Juncker som strävat efter en jämnare könsbalans.