Matteo Renzi lägger fram sin plan för de kommande tusen dagarna.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Renzi: Sista chansen för Italien

Den italienske premiärministern Matteo Renzi har lagt fram ett av de mest omfattande reformprogrammen i landets historia.

Matteo Renzi möttes av såväl stående ovationer som skepsism när han på tisdagen presenterade sin 1000-dagarsplan för Italien.

– [Det är] den sista chansen för Italien efter att ha förlorat så mycket tid, sade Matteo Renzi, rapporterar La Stampa.

Den italienska ekonomin är inne i den längsta recessionen sedan andra världskriget. Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD spår att ekonomin i år krymper med 0,4 procent i år, arbetslösheten ligger på 12,6 procent och i fredags rapporterade den italienska statistikbyrån Istat att inflationen för första gången på 50 år var negativ.

Reformerna omfattar bland annat landets vallagar, skattesystem, rättsväsende, utbildningssystem och arbetsmarknad.

Ett av de viktigaste förslagen är att reformera det krångliga och tröga rättsväsendet som blivit ett hinder för investeringar i landet. Civilrättsliga tvister tar i genomsnitt åtta år att lösa, enligt OECD. Reformerna ska göra det lättare för domstolar att lösa fall och över fem miljoner olösta civilrättsliga tvister, bland annat otaliga skiljsmässor, som täpper till systemet ska rensas bort.

Den italienska arbetsmarknaden är mycket segregerad mellan dem som är inne i den, oftast välutbildade män, och dem som står utanför, många kvinnor och unga. Italien har en av de lägsta sysselsättningsgraderna i EU. För att få in fler folk på arbetsmarknaden har Renzi hittat inspiration i det danska ”flexicurity”-systemet med en blandning av en rörlig arbetskraft och hållbara ersättningar vid arbetslöshet.

Den nya vallagen, som går under namnet Italicum, ska bland annat se till att det blir svårare för små partier att komma in och att deras inflytande begränsas. Partier eller allianser som vinner val med minst 37 procent av rösterna får dessutom ytterligare 15 procentenheter av parlamentsplatserna i syfte att öka möjligheterna att få en stabil majoritet.

Kritikerna menar att Renzi kommer få svårt att genomföra alla reformer och att nyval inte kan uteslutas i det traditionellt politiskt instabila Italien – sedan andra världskriget har landet haft 66 regeringar, fler än dubbelt så många som Sverige. Men Renzi, vars socialdemokratiska parti PD i dag får runt 40 procent i opinionsundersökningar, tror inte ett nyval ligger honom i fatet.

– Jag är villig att förlora popularitet för att genomföra reformerna, sade Matteo Renzi.

Alla lagar i paketet är ännu inte godkända i parlamentets två kamrar men väntas bli klubbade innan årets slut.