S&D-ordföranden Gianni Pittella. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

S-grupp lovar silkesvantar efter reprimand

Socialdemokraterna backar från tidigare hot om att underkänna alla andra än sin egen kandidat till EU-kommissionär.

I förra veckan startade ett ordkrig mellan EU-parlamentets socialdemokratiska S&D-grupp och Sloveniens premiärminister Miro Cerar efter att landets tidigare kommissionärskandidat Alenka Bratušek fått tummen ned i utfrågningarna inför att den nya EU-kommissionen ska tillsättas.

S&D-ledaren Gianni Pittella hotade att ingen annan kandidat än den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Tanja Fajon kunde accepteras som ersättare.

Uttalandet fick den slovenske premiärministern Miro Cerar att ryta till och uppmanasocialdemokraterna att ”följa demokratiska principer” med tanke på att det är medlemsländerna som nominerar EU-kommissionärerna. Han utsåg på fredagen den nyblivna politikern Violeta Bulc till slovensk kommissionärskandidat.

Men socialdemokraterna backade senare under dagen från sitt krav. Jan Bernas, talesperson för S&D-gruppen, sade att Bulc kommer underkännas ”bara om hennes prestation är sämre än Bratušeks”, rapporterar EUobserver.

EU-kommissionens tillträdande ordförande Jean-Claude Juncker intervjuar på tisdag Violeta Bulc för att ta reda på vilket ansvarsområde som skulle passa henne. Juncker har även möjligheten att säga nej till Bulc kandidatur.

Att hon får ta över Bratušeks jobb som vice ordförande med ansvar för EU:s energiunion ses som osannolikt med tanke på hennes bristande politiska erfarenhet.

Den uppkomna situationen gör att Juncker troligen kommer att ge några kommissionärskandidater andra uppdrag. På onsdag väntas hans nya uppställning presenteras. Förutom utfrågningen i EU-parlamentet med Violeta Bulc kommer den eller de kandidater som får ett ansvarsområde som starkt avviker från deras tidigare tilldelade att behöva frågas ut i.

Utfrågningarna tros äga rum i nästa vecka vilket kan göra att nästa kommission kan komma att tillträda senare än 1 november då det var planerat att ske.