Annons

Det tog nästan en vecka innan Jean-Claude Juncker uttalade sig om Luxemburgs skatteupplägg. Ett misstag menar han.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Juncker svär sig fri men öppnar för ånger

Jean-Claude Juncker avvisar anklagelser om att skattelagarna i Luxemburg skulle strida mot något regelverk.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inställde sig på onsdagen för att svara på frågor om förra veckans rapportering om omfattande skatteflykt i Luxemburg där företag fått teckna mycket fördelaktiga skatteuppgörelser.

– [Sådana skatteavtal] är gammal praxis i 22 medlemsländer i EU. Allt som gjorts har följt de nationella och internationella regler som är tillämpliga på området, sade Juncker som tillade att de olika reglerna i länderna leder till resultat som ”kanske inte motsvarar de etiska och moraliska regler som generellt sett gäller”.

Han menar att han inte är arkitekten bakom skatteupplägget i Luxemburg trots att han varit landets premiär- och finansminister i nästan två årtionden och att det inte finns något som pekar på att hans ambition varit att organisera skatteflykt.

– Jag är politiskt ansvarig för vad som hänt i var hörn av Luxemburg. Om detta lett till en situation med nolltaxering ångrar jag det, sade Jean-Claude Juncker som tillade att Luxemburg redan vidtagit åtgärder för att motverka skatteflykt.

Som en direkt åtgärd kommer kommissionen inom kort utreda två föreslag för att komma till rätta med skatteflykt. Båda är tänkta som tillägg till redan liggande förslag. Det första handlar om att samordna skattesatserna i medlemsländerna och det andra ska se till att uppgifter om företagsskatter automatiskt delas mellan medlemsländernas skattemyndigheter.

– Jag vill att alla ska veta att det inte är tomma ord, sade Jean-Claude Juncker.

När det gäller skattefrågor i EU krävs dock att alla medlemsländer ger sitt godkännande. Sedan tidigare är framför allt Irland mot en samordning av skattesatser för företag då landet har en låg skatt för att locka företag. När det gäller automatiskt utbyte av skatteuppgifter för privatpersoner gav nyligen Luxemburg och Österrike motvilligt upp sitt motstånd efter åratal av förhandlingar. Att utvidga en sådan EU-lag kan därför bli en svår uppgift.

I EU-parlamentet ökar trycket på Juncker. Den liberala Alde-gruppen, där Folkpartiet och Centern ingår, vill sätta upp ett tillfälligt utskott i parlamentet som ska reda ut skattefusk och ”aggressiv skatteplanering” i hela EU.

Förslaget får stöd av EU:s konkurrenskommissionär, den socialliberala danskan  Margrethe Vestager som under en utfrågning i parlamentets ekonomiutskott på tisdagen tyckte att det lät som ett bra förslag.

– Det vore en mycket bra idé för ett bredare grepp på frågan, i synnerhet om nationella parlamentsledamöter också skulle få en roll i ett sådant arbete, sade  Margrethe Vestager och påpekade att skattefrågor kräver enhällighet i ministerrådet där medlemsländerna sitter.

EU-kommission utreder sedan tidigare två fall av misstänkt statsstöd i Luxemburg – bilföretaget Fiat och näthandelsjätten Amazon. Att åberopa olagligt statsstöd är EU-kommissionens legala verktyg för att hindra medlemsländer från att ge företag förmånliga skattevillkor.

Margrethe Vestager avvisade dock att kommissionsordförande Jean-Claude Juncker står inför en intressekonflikt och därför påverkar hennes arbete med att utreda frågan.

– Jag har inte hört talas om, eller själv upplevt, något som skulle binda mina händer. Tvärtom har jag upplevt att jag har fria händer att göra vad jag finner vara rätt i dessa fall, sade Vestager.

Samtidigt har parlamentets vänstergrupp GUE/NGL startat en insamling av namnunderskrifter från EU-parlamentariker för att väcka en misstroendeomröstning om Juncker. Minst 76 ledamöters stöd krävs för att det ska bli en omröstning.

Precis som kommissionordförande Juncker insisterar även den nuvarande luxemburgska regeringen på att den inte gjort något fel.

– Luxemburg trixar inte, allt är lagligt. Vi kommer inte att ändra något. Det skulle betyda att något inte är i sin ordning. Det är inte fallet, sade finansminister Pierre Gramegna till Süddeutsche Zeitung.

Han menar att problemet med skatteflykt är samspelet mellan nationella regler på området och att det måste till ett globalt regelverk för att stoppa det. Finansministern öppnade dock för att EU kanske bör ”gå före som en pionjär” i frågan, något Luxemburg tidigare motsatt sig.