Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Marit Paulsen var EU-parlamentariker mellan 1999-2004 och från 2009. Arkivbild.

Paulsen vill vända europeisk GMO-opinion

BRYSSEL 6 november 2014 | Detta gör din Europaparlamentariker

Efter en lång kamp ser Marit Paulsen att hon får gehör för att minska antibiotikaanvändningen. Hennes nästa mål är att vända opinionen om växtförädling.

Under hösten pratar Europaportalen med de svenska Europaparlamentarikerna för att se vilka frågor de jobbar med.

Marit Paulsen har länge varit Folkpartiets EU-dragplåster och fick näst flest personkyss i Europavalet i maj. Hon har tre hjärtefrågor som hon driver: djurhälsa, bekämpa antibiotikaresistens samt utveckla och tillåta avancerad bioteknik.

Hon är huvudansvarig, föredragande, i EU-parlamentet för ett omfattande lagpaket om djurhälsa.

– Det är en ohyggligt stor och komplex historia. Det är extremt komplicerat att komma fram till en tydlig och begriplig lag som kommer att styra minst 25 miljoner människors arbetsliv, säger Marit Paulsen som menar att regelförenklingar är det allra viktigaste med paketet.

– Det är oerhört viktigt att vi har en fri marknad. Men vi kan inte ha en fri marknad för smittsamma sjukdomar, säger hon och tillägger att en förutsättning för detta är att få styrsel på riktigt otrevliga sjukdomar som mul- och klövsjuka och salmonella.

Enligt henne finns det inga större politiska skiljelinjer mellan EU-parlamentet och medlemsländerna ska enas. I början av nästa år hoppas hon att de två lagstiftarna på allvar ska ta tag i frågan.

Marit Paulsen blir även ansvarig i parlamentets jordbruksutskott för en annan fråga som rör djur och hälsa: den veterinärmedicinska förordningen.

– I dag finns inget europeiskt regelverk för att godkänna läkemedel för djur.

Även denna lagstiftning belyser problemet med att allt fler djur och människor blir resistenta mot antibiotika.

– Det blir ett allt större problem i allt bredare grupper. Framför allt i humanmedicinen syns det. Människor dör för att antibiotikan inte fungerar, säger Paulsen som tillägger att hon drivit frågan i 10-15 år och att de nu börjar röra sig på allvar.

En annan fråga som hon driver är växtförädling: mänsklig förändring av växter. Hon menar att på grund av GMO-diskussionerna har alla bioteknisk forskning flyttat till USA.

– I dag är det sex jäkligt stora företag som driver all utveckling och får alltmer makt över hela världens jordbruk. Det irriterar mig gränslöst. Vi bör ha makten över oss själva att behålla den europeiska mångfalden.

I ett första steg vill hon få igång den biotekniska forskning som i dag inte ligger under den nuvarande lagstiftningen som förbjuder GMO-forskning i EU.

På sikt vill hon ändra den europeiska GMO-lagstiftningen att inte handla om tekniken, utan om resultatet.

– Vad är det vi släpper ut? Det är en avgörande fråga. Att koncentrera sig på en viss teknik tycker jag är absurt. För om du vill bygga om din terrass på sommaren behöver du en hammare, men du kan slå ihjäl grannen med den hammaren också. Det är ett verktyg, det beror på hur man använder den. Det är lika med den här tekniken.

Motståndet mot GMO är dock starkt i EU-länderna.

– Vi lever i en demokrati. Så om du vill ha beslut så måste du ha med dig en opinion. Man får börja med att sprida kunskap, säger hon och tillägger att det startats en arbetsgrupp bestående av bondeorganisationer, växtförädlares organisationer och vetenskapliga lantbruksakademier i Europa som ska bygga opinion.

– Det jag säger nu är inget försvar för de GMO-produkter som finns på marknaden för de är bara framställda för att öka lönsamheten i bekämpningsmedelsproduktionen. Tekniken, säger vetenskapsmännen, kan lika gärna användas för att minska behovet av kemikalier, säger Marit Paulsen.

– Det vete fasen om jag hinner leva tillräckligt länge för att se vad som händer, men jag kan ju dra igång och hoppas på att någon tar över.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret