Annons

Nationella frontens ledare Marine Le Pen och Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet/EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ryska miljoner finansierar Le Pen

Det franska EU- och invandringskritiska partiet Nationella fronten har fått ett lån på motsvarande 83 miljoner kronor av en rysk bank. Samtidigt försöker Kreml öka sitt inflytande i Europa via högerextrema partier.

Enligt den franska undersökande webbtidningen Mediapart fick Nationella fronten i september ett lån hos den Moskvabaserade banken First Czech Russian Bank.

– Jag skulle föredra att låna hos en fransk bank men vi hittade ingen som går med på att låna ut till oss, twittrade partiledaren och EU-parlamentarikern Marine Le Pen.

Banken är enligt tidningen “de facto i händerna på en tidigare rysk statlig banktjänsteman” – Roman Popov.

För ett år sedan slutade den franska banken Société Générale att låna ut pengar till Nationella fronten som därefter tvingats söka stöd på annat håll.

Godkännandet av lånet ska enligt tidningen ha föregåtts av ”intensivt lobbande” i den ryska huvudstaden av Nationella fronten. Den ryske nationalistiske dumaledamoten Aleksandr Babakov som finns med på EU:s svarta lista över personer inblandade i Rysslands aktiviteter i Ukraina ska ha agerat mellanhand i uppgörelsen.

Enligt veckomagasinet Le Nouvel Observateur har företrädare från Nationella fronten under en längre tid haft återkommande kontakt med den ryske ambassadören i Paris, Aleksandr Orlov.

”Sedan flera månader satsar Kreml på Nationella fronten. Man bedömer det vara kapabelt att ta makten i Frankrike och styra om kursen på Europas historia till förmån för Moskva”, skriver tidningen.

Tyska tidningen Bild rapporterar samtidigt att Ryssland försöker öka sitt inflytande i Europa genom att ge finansiellt stöd till partier. Det tyska euroskeptiska partiet Alternative für Deutschland ska enligt tidningen vara föremål för sådana försök.

Bild rapporterar vidare att företrädare för den ryske presidenten Vladimir Putin i maj i år träffat ledare för flera europeiska högerextrema partier, från bland annat Österrike och Bulgarien, i Wien.