Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyska S ger vänder om handelsavtal

Ledaren för tyska socialdemokratiska regeringspartiet SPD drar tillbaka sitt motstånd och ger tummen upp till EU:s frihandelsavtal med Kanada.

– Om resten av Europa vill ha detta avtal […] kommer även Tyskland att rösta för det, sade Sigmar Gabriel, SPD:s ledare tillika ekonomiminister, i förbundsdagen på torsdagen, rapporterar Handelsblatt.

Sigmar Gabriel har tidigare uttryckt motstånd mot investeringsskyddet ISDS som ingår i handelsavtalet med Kanada och krävt att det ska tas ut.

Frihandelsavtalet mellan EU och Kanada är färdigförhandlat men inväntar godkännande från EU-parlamentet, Kanadas och de kanadensiska provinsernas och territoriernas parlament samt troligtvis även medlemsländernas parlament. Beslut huruvida de nationella parlamenten ska involveras väntas under nästa höst.