Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve kallade till söndagens informella möte.

Inrikesministrar vill ha mer gränskontroll

BRYSSEL 12 januari 2015 | Ygeman: Ska kartlägga resemönster

EU-länder kräver tuffare gränsbevakning, större utbyte av personuppgifter och mer omfattande kontroll av internet efter Hebdo-attacken.

Inrikesministrar från elva EU-länder, bland annat Sverige, träffades på söndagen i Paris för att diskutera situationen efter förra veckans terroristattack mot den franska tidningen Charlie Hebdo.

I ett gemensamt uttalande enades de om en rad åtgärder som inte kräver ny lagstiftning för att förhindra liknande dåd i framtiden. 

För det första ska EU:s yttre gränser förstärkas så att man lättare kan upptäcka och kontrollera europeiska medborgare som återvänder från exempelvis kriget i Syrien. 

Man vill även ha bättre kontroll vid gränsövergångar mellan länderna i passunionen Schengen och större utbyte av personuppgifter i syfte att komma åt potentiella terrorister.

 – Skälet till att vi vill använda den datan är att vi kan kartlägga resemönster för att på det sättet förhindra att folk reser som terrorkrigare eller för att planera terrorattentat, sade inrikesminister Anders Ygeman (S), till TT.

Ministrarna uppmanade dessutom EU-parlamentet att sluta blockera lagstiftning om automatiskt utbyte av flygpassageraruppgifter, PNR, mellan medlemsländerna. 

Efter att EU-domstolen i april dömt att liknande lagstiftning om att spara och dela personuppgifter för brottsbekämpning är oförenlig med grundläggande rättigheter vill EU-parlamentet ha ett utlåtande från EU-domstolen om PNR innan man kan enas om nya avtal.

Ministrarna på Parismötet vill även ha ett ”partnerskap” med internetleverantörer ”för att skapa förutsättningar för snabb signalering av innehåll som hetsar till hat och våld, såväl som att ta bort det om det är lämpligt och/eller möjligt”. Detta kommer dock inte att påverka Sverige enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) eftersom Sverige sedan tidigare inte har några lagar som förbjuder sådant innehåll på internet.

Ämnet ska fortsätta diskuteras när alla EU-ländernas inrikesministrar har ett informellt möte i lettiska Riga 29 januari.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret