Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svenskar mest positiva till invandring

BRYSSEL 16 januari 2015 | Med stor marginal

I inget annat EU-land är medborgarna så positiva till invandring som i Sverige.

Med 72 procent av de tillfrågade i EU:s senaste stora opinionsundersökning Eurobarometern är svenskarna överlägset mest positiva till personer som invandrar utifrån unionen. På delad andra plats finns Kroatien och Spanien där 48 procent anser att utomeuropeisk invandring är ganska eller mycket positivt.

Svenskarna är även de mest positiva till invandring från andra EU-länder – över fyra av fem tillfrågade ger tummen upp. Med sammanlagt dryg tre fjärdedelar positivt inställda till EU-migration kommer finländare på andra plats i undersökningen.

I genomsnitt är EU-borna mer gynnsamt inställda till invandring från andra medlemsländer, drygt hälften instämmer i påståendet att EU-migration väcker en positiv känsla.

En majoritet, 57 procent, av de närmare 28 000 tillfrågade EU-borna är däremot negativa till invandring från länder som inte tillhör EU. Bara drygt en tredjedel är positiva. Mest negativa är letter och tjecker.

En annan undersökning visar på liknande resultat – att svenskarna i en europeisk jämförelse generellt är mer positiva till invandring än andra EU-bor.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret